Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cursul opţional „Lectura şi abilităţile de viaţă”, pentru elevii claselor V-XII. Ministerul Educaţiei a publicat programa

Publicat

elevi

Elevii claselor V-XII vor avea acces la un curs opţional de „Lectura şi abilităţile de viaţă”, a cărui programă a fost publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei. Cursul este destinat elevilor de la toate filierele și specializările din învățământul preuniversitar şi este gândit ca un opțional pe doi ani. Include un buget de timp de 36 de ore pe an – o oră pe săptămână, însă structura cursului permite organizarea flexibilă a timpului de învățare.

Cursul opțional „Lectura și abilitățile de viață” aparține zonei noilor educații și permite dezvoltarea competențelor cheie – de comunicare în limba română, competențe digitale, competențe sociale și civice, a învăța să înveți, sensibilizare și exprimare culturală. Modelul teoretic care stă la baza acestei programe este L.S.D.C. (Lifeskills development cycle), elaborat de Fundația International Child Developement Initiatives din Olanda.

Parcurgerea programei de către elevii care studiază acest opțional conduce la formarea unor competențe de comunicare ce asigură integrarea cu succes a acestora în viața socială și profesională. Activitățile de învățare și strategiile de lucru propuse de cadrele didactice trebuie să țină seama de experiența elevilor la această vârstă și să permită valorizarea pozitivă a acesteia. Se urmăreşte centrarea pe elev, ca subiect al activității instructiv-educative, prin utilizarea unor metode active care pot contribui la dezvoltarea capacității de comunicare, de manifestare a spiritului critic, tolerant, deschis și creativ; exersarea lucrului în echipă, a cooperării și/sau a competiției; realizarea unor activități diverse de receptare a textelor literare și nonliterare, care să dea posibilitatea tuturor elevilor de a participa la propria învățare și la dezvoltarea abilităților de viață necesare pentru o viață sigură.

Mai precis, este vizată cultivarea interesului pentru lectură și a plăcerii de a citi, asumarea unui set de valori personale care să confere identitate persoanei, dezvoltarea gândirii critice, flexibile și prospective, cultivarea interesului pentru învățarea pe parcursul întregii vieți ca expresie a dezvoltării durabile, valorizarea creativității ca resursă pentru dezvoltarea personală și comunitară, acceptarea diversității etnice, sociale, culturale, religioase, de opțiune; acceptarea dialogului și a comunicării interculturale.

În timpul acestor ore, elevii vor citi texte diferite – literare și nonliterare, din literatura română şi universală – care abordează problematica abilităților de viață şi vor observa comportamentul personajelor literare/ a persoanelor, în vederea identificării abilității de viață absente sau dobândite. De asemenea, vor asocia textele citite cu experiențe personale, vor exprima opinii privind acestea. Vor fi puse în discuţie şi piese de teatru şi filme.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. arina

    luni, 04.06.2012 at 08:51

    pentru cursul de lectura si abilitati de viata ,ce facultatea face acest curs si cand s-au facut si cand se mai fac?….puteti sa-mi raspundeti cat de repede,va rog…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax