Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Curtea Constituţională a României s-a pronunţat privind interimatul preşedinţiei: Procedura suspendării a fost respectată

Publicat

Curtea Constituţională a României (CCR) s-a pronunţat, luni, privind exercitarea funcţiei de preşedinte interimar al României de către Crin Antonescu, după suspendarea lui Traian Băsescu. CCR a constatat respectarea procedurii suspendării preşedintelui Băsescu şi a confirmat numirea în funcţie interimară a lui Crin Antonescu.

Sesizările depuse de Vasile Blaga şi Roberta Anastate privind suspendările lor din funcţiile de preşedinţi ai Senatului, respectiv al Camerei Deputaţilor au fost respinse de CCR.

Potrivit Constituţiei, CCR constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului. Cererea pentru această constatare este formulată de preşedintele care a condus lucrările şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza hotărârii adoptate în şedinţa comună şi este însoţită de dovezile necesare. Constatarea împrejurărilor menţionate se face cu votul majorităţii judecătorilor.

La şedinţa CCR a fost prezent, pentru aproximativ 30 de minute, şi Traian Băsescu, motivând că a dorit să prezinte viziunea preşedintelui asupra situaţiei.

UPDATE: Şedinţa CCR s-a încehiat înainte de ora 22.00, după aproximativ opt ore de deliberări.

UPDATE: Decizia CCR: „În şedinţa din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.g) din Constituţia României şi al art.44 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:
1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.
2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu.” (sursa: realitatea.net)

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie, vineri, cu votul a 256 de parlamentari. În aceste condiţii, funcţia de preşedinte interimar a fost preluată de Crin Antonescu – preşedinte al Senatului. Acesta s-a retras, luni, temporar din funcţia de preşedinte al PNL, locul său fiind preluat de Daniel Chiţoiu.

Suspendarea din funcţia de preşedinte al României a lui Traian Băsescu trebuie validată prin referendum naţional, programat pentru desfăşurare în data de 29 iulie. Dacă jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la vot se exprimă pentru această decizie, se vor organiza alegeri prezidenţiale, în maxim trei luni.

Până la referendum, este campanie electorală. PDL a organizat, luni o conferinţă extraordinară, în cadrul căreia a fost hotărâtă organizarea a trei mitinguri în ţară, până la 29 iulie: la Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat că acestea sunt desfăşurate pentru „a susţine democraţia, statul de drept şi instituţiile statului”. Acesta a precizat că luni pleacă la Bruxelles, pentru a prezenta situaţia din ţară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate