Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea Constituţională: Legea dării în plată nu se poate aplica în cazurile în care debitorii au fost deja executaţi silit

Publicat

casa ipoteca banca Legea privind darea în plata nu se poate aplica în cazul în care debitorii au fost deja executaţi silit, iar imobilul cu care s-a garantat împrumutul bancar a fost vândut de către creditor, potrivit unei motivări a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial.

Decizia a fost dată pe un caz concret, în care Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de o bancă pe mai multe articole din Legea privind darea în plată. În dosar, un debitor a cerut instanţei să şteargă datoria la bancă. Acesta a fost executat silit de instituţia bancară, imobilul ce garanta creditul a fost vândut la licitaţie, însă valoarea acestuia nu a acoperit în total datoriile la bancă.

CCR consideră că Legea privind darea în plată nu are legătura cu acest caz. Prin urmare, darea în plată nu se aplică pentru imobilele deja vândute de creditor, clienţii executaţi silit neavând posibilitatea de a stinge astfel datoria totală.

„Mai precis, Legea nr. 77/2016, în întregul ei, nu poate sta ca temei, în mod formal, al acţiunii întemeiate de reclamant, întrucât acesta nu a formulat nicio notificare şi nu a solicitat transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului său, bunul fiind deja vândut la licitaţie publică încă din anul 2015”, potrivit motivării CCR.

„Este adevărat că reclamantul-debitor a solicitat instanţei stingerea datoriilor. În mod indirect, acesta a urmărit, prin intentarea acţiunii, să se prevaleze de efectul principal pe care Legea 77/2016 îl stabileşte. Dar Legea nr.77/2016 condiţioneaza stingerea tuturor datoriilor consumatorilor de transmiterea voluntară a dreptului de proprietate asupra bunului ipotecat din patrimoniul consumatorilor în cel al profesioniştilor. Acest efect nu rezultă din înşişi denumirea Legii „Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite „, ci şi din art.3 al acesteia, potrivit căruia consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contactele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevazut la art. 5. alin 3 părţile contractului nu ajung la un alt acord”, se arată în motivarea CCR.

În varianta adoptată de Parlament, Legea spune că debitorii persoane fizice consumatori pot stinge datoriile dintr-un contract de credit prin transferul catre creditor a imobilului cu destinaţia de locuinţă care garanteaza împrumutul, fără a exista condiţii privind situaţia materială a împrumutatului.

surse: hotnews.ro, profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax