Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE: Cinci dintre inculpaţi au recunoscut faptele, iar alţi trei ar putea părăsi arestul IPJ

Publicat

Dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale Uniunii Europene a avut, luni, un nou termen de judecată la Curtea de Apel Iulia. În această cauză au calitatea de inculpaţi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu şi ofiţerul BCCO, Liviu Schiau, alături de alţi 17 inculpaţi. Aceştia din urmă sunt judecaţi în stare de arest preventiv.

La acest termen, instanţa a dispus disjungerea dosarului, după ce cinci dintre inculpaţi au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi. Este vorba despre Florin Radu Liptak, Iulian Iosif Băda, Toma Mihai Jelea, Ioan Tăuşan şi Cornel Irimia. Deasemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii Dănuţ Cristian Bândilă, Corneliu Pantilimon şi Ştefan Fillip Rus.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

„La termenul de judecată din 21.11.2011, a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul), după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi judecarea lor în dosar distinct, stabilind termen de judecată în noua cauză pentru data de 5.12.2011.
În dosarul iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia a amânat judecarea cauzei pentru data de 28.11.2011, ora 13.00, când se va continua cu audierea inculpaţilor.

La termenul de judecată de ieri, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii B.D.C., K.C.P. şi R.Ş.F. cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a stabilit ca pe durata măsurii de a nu părăsi ţara, fiecare inculpat să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penala sau, după caz, la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv cel din raza teritorială, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive.
Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia cu privire la aceşti 3 inculpaţi nu este definitivă, a fost atacată cu recurs de către D.I.I.C.O.T. iar competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Până la judecarea recursului inculpaţii vor rămâne în stare de arest preventiv”.

Reamintim că, în 1 noiembrie, instanţa a dispus prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii aflaţi în arest. Tot la acel termen, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus introducerea în cauză a părţii civile SC G.D.M. din Grecia, care va fi citată pentru următorul termen de judecată, stabilit pentru data de astăzi. „Instanţa pune în vedere apărătorilor inculpaţilor să depună în scris toate excepţiile pe care înţeleg să le invoce, cu o săptămână înaintea următorului termen de judecată, în vederea studierii şi punerii lor în discuţie în condiţii de contradictorialitate”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia.

În total, în acest dosar sunt judecate 30 de persoane, acuzate de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, ce se ocupa cu furturi de utilaje agricole din ţări ale UE. Este vorba despre Antonio Vecchiolla, Florin Radu Liptak, Andrei Vasile Dărămuş, Cornel Irimia, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Mircea Stanciu, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Bândilă, Dorel Vasile Tukacs, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş şi Iulian Iosif Băda.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax