Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Apel Alba Iulia, sentință în dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”. Cea mai mare pedeapsă, 5 ani și zece luni de închisoare. Șase inculpați, achitați

Publicat


camatari2-300x225Miercuri, 4 octombrie, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa în urma judecării pe fond a dosarului cunoscut opiniei publice sub denumirea „Dosarul gruparea cămătarilor din Sibiu”. Cea mai mare pedeapsă este de 5 ani şi 10 luni de închisoare. Un notar a primit 3 ani cu suspendare.

Din cei 14 inculpați trimiși în judecată, doar cinci au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind de 5 ani şi 10 luni după gratii pentru un inculpat recidivist. Trei au fost condamnaţi cu suspendare, iar restul au fost achitaţi sau s-a dispus încetarea procesului penal datorită prescripţiei răspunderii penale.

Cu privire la 5 dintre cei 14 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dipus condamnarea cu executare a pedepselor cuprinse între 4 ani închisoare, respectiv 5 ani şi 10 luni închisoare. Pentru alţi 3 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea acestora la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an şi 6 luni, respectiv 3 ani cu suspendarea condiţionată sau sub supraveghere, după caz, a executării acestor pedepse pe durata unui termen de încercare, în timp ce pentru ceilalţi 6 inculpaţi instanţa a dispus încetarea procesului ca efect al prescripţiei speciale a răspunderii penale sau achitarea cu privire la unele învinuiri, după caz.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Considerentele care au stat la baza acestei sentinţe vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată.

Un număr de 14 inculpaţi au fost judecaţi la Curtea de Apel Alba Iulia timp de mai bine de patru ani, începând cu luna aprilie 2013. Este vorba despre Cornea Constantin, Damian Dumitru, Iluţ Bucur Daniel, Jucan Bogdan Florin, Mărginean Răzvan Emilian (notar public), Şandru Nicolae, Tanciu Ioan, Cornea Mihai, Duşe Sorin Daniel, Rujan Cosmin George, Haiduc Cătălin Marian, Bracon Neculai, Mărginean Daniel şi Filimon Flaviu Ioan.

Faptele au avut loc în perioada 2008 – 2013.  Gruparea a fost destructurată de poliţiştii BCCO Alba Iulia şi procurorii DIICOT în noiembrie 2012, respectiv martie 2013. Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie, fals intelectual şi spălare de bani.

Prezenţa notarului Răzvan Mărginean Emilian în rândul inculpaţilor este motivul pentru care dosarul a fost de competenţa Curţii de Apel, în faza de fond. „Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu complicitatea unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a declarat comisarul şef Traian Berbeceanu, fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, la momentul primelor arestări.

În dosar sunt 46 de părţi vătămate şi civile. 17 dintre acestea solicită, în total, de la inculpaţi suma de 2 milioane de euro.

Deciziile Curţii de Apel Alba Iulia pentru cei 14 inculpaţi:

 • Cornea Constantin – 4 ani de închisoare
 • Damian Dumitru Daniel – 4 ani de închisoare
 • Iliuţ Bucur Daniel – 5 ani şi 10 luni de închisoare
 • Jucan Bogdan Florin – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată
 • Şandru Nicolae – achitare şi încetarea procesului penal ca efect al prescripţiei penale
 • Tanciu Ion – încetarea procesului penal ca efect al prescripţiei penale
 • Cornea Mihai – achitare şi încetarea procesului penal ca efect al prescripţiei penale
 • Duşe Sorin Daniel – încetarea procesului penal ca efect al prescripţiei penale
 • Haiduc Cătălin Marian – 4 ani de închisoare
 • Rujan Cosmin Gheorghe – 4 ani de închisoare
 • Filimon Flaviu Ioan – 3 ani de închisoare cu cu suspendare sub supraveghere
 • Mărginean Răzvan Emilian – 3 ani de închisoare cu cu suspendare sub supraveghere
 • Mărginean Daniel – achitat
 • Bracon Neculai – achitat

Inculpaţii au fost obligaţi să plătească daune totale de peste 600.000 de euro către părţile vătămate. În timpul anchetei, au fost identificate mai multe părţi vătămate, pe care inculpaţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale sau lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al notarului Răzvan Mărginean, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înselarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, inculpaţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discretionar. După semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una dintre victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut. Rechizitoriul procurorilor prezintă cazurile grave ale unor oameni care şi-au pierdut casele şi terenurile în urma împrumuturilor luate, scrie adevărul.ro.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sondaj Alba24: Sunteți de acord cu organizarea unor alegeri anticipate? Cum se poate ajunge în această situație

Publicat

Organizarea unor alegeri anticipate reprezintă subiectul politic principal al acestor zile. Miza acestora este consolidarea unoi noi majorități parlamentare, în condițiile în care acum, PSD a pierdut guvernarea deși câștigase alegerile precedente.  Alegerile anticipate reprezintă acea formă de alegeri organizate înainte de expirarea termenului mandatatului parlamentar obișnuit. Anul acesta, alegerile parlamentare, la termen, trebuie să […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIȚII BCCO Alba Iulia la o rețea de prostituție care își racola clienții de pe site-uri de mică publicitate

Publicat

Miercuri, 22 ianuarie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia desfășoară 3 percheziții, în județul Hunedoara, la persoane bănuite de proxenetism. Potrivit IPJ Alba, acțiunea vizează mai multe persoane în legătură cu care există indicii că, în perioada 2018 – 2020, ar fi înlesnit practicarea prostituției de către mai multe tinere, prin […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România nu are deocamdată teste pentru depistarea virusului ucigaș din China. Avertismentele OMS pentru spitalele din lume

Publicat

gripa laborator

Românii nu au deocamdată acces la teste pentru depistarea virusului care a dus la moartea a șase persoane în China. Acestea ar putea deveni în curând disponibile și la noi, spun experții, deși nu a fost anunțată nici o dată la care s-ar putea întâmpla acest lucru. Deși experții susțin că șansele ca acesta să […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mica Unire: Programul de circulație al autobuzelor STP în perioada 23-24 ianuarie, la Alba Iulia și în Zona Metropolitană

Publicat

STP, autobuz, statie

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătoririi Micii Uniri din 24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române. Astfel, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 se va derula după cum urmează: 24 ianuarie 2020 – program de duminică. Foarte […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate