Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Conturi: Untold Festival, finanțat ilegal de autoritățile locale. Cu 70.000 de lei ar fi fost prejudiciat bugetul judeţului Cluj în 2015

Publicat

untold Untold Festival a fost finanţat ilegal de autorităţile locale din Cluj-Napoca, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Cluj. Concluzia vine după un audit financiar asupra bugetului Consiliului Judeţean. 70.000 de lei ar fi fost acordaţi ilegal de către consilierii judeţeni, federaţiei care a organizat evenimentul.  La fel s-a întâmplat şi în cazul Primăriei Cluj-Napoca. A dat, însă, mult mai mulţi bani: aproape trei milioane şi jumătate de lei, aceluiaşi organizator. Raportul Curţii de Conturi a fost contestat, în ambele cazuri.

Cu 70.000 de lei ar fi fost prejudiciat bugetul judeţului Cluj în 2015 în urma acordării unor finanţări nerambursabile către Federaţia SHARE, organizatorul festivalului UNTOLD. Aceasta este concluzia raportului Camerei de Conturi după verificarea situaţiei financiare a Consiliului Judeţean Cluj.

În aceste condiţii, Consiliul Judeţean a decis să conteste raportul Curţii de Conturi. Autorităţile judeţene susţin că acest raport se bazează pe modul în care este interpretată legea şi nu pe un act legislativ concret.

„Neavând legislaţie care să spună Nu! Stop Joc! Nu se poate finanţa cultura care este finanţată şi din biletele participanţilor!, ceea ce legea nu interzice înseamnă că permite, deci cam asta era optica Consiliului Judeţean. Drept pentru care s-a luat decizia de a fi contestată decizia Curţii de Conturi”, spune  Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Situaţia s-a repetat şi la Primăria Cluj-Napoca. A finanţat anul trecut organizatorul festivalului Untold cu aproape trei milioane şi jumătate de lei.

„Finanţatorul, bugetul local, nu a ţinut cont de alte venituri pe care asociaţia le avea din alte surse, precum publicitatea şi vânzarea de bilete şi aşa mai departe. Surse de venit care ar fi permis organizatorului, din punct de vedere al Curţii de Conturi, să participe cu o cotă de finanţare mai mare. Suntem în faza în care aşteptăm un punct de vedere scris de la Curtea de Bucureşti la punctele pe care le-am invocat în această contestaţie”, a declarat pentru digi24 Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Federaţiei Share, organizatorul festivalului Untold în anul 2015, spun că au îndeplinit toate regulile în momentul în care au cerut fonduri de la autorităţile locale, mai mult, aceştia susţin că nu au obţinut profit.

„Noi am respectat tot ce a cerut finanţatorul, în speţă Consiliul Judeţean. Dacă pe un anumit proiect sau pe mai multe proiecte există un excedent acesta nu se poate numi profit deoarece un ONG nu poate să aibă profit şi acel excedent se foloseşte pentru activităţi conform scopului asociaţiei”, declară Tudor Ogner, vicepreşedintele Federaţiei Share Cluj-Napoca.

În 2016, autorităţile locale nu mai finanţează organizarea festivalului. Pe ultima sută de metri, federaţia care ceruse două milioane şi jumătate de lei şi-a retras proiectul.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate