Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cutia neagră la mașini: EDR va fi obligatoriu pe autovehiculele înmatriculate începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

Cutia neagră la mașini: EDR, prescurtarea pentru event data recorder, denumit popular și cutia neagră, este un dispozitiv care va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive sunt de obicei de culoare portocalie pentru a fi mai ușor de găsit după un accident.

În cursul acestui an, un dispozitiv similar va deveni obligatoriu pe toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană.

Cutia neagră la mașini va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație.

Ce date va înregistra EDR sau cutia neagră la autoturisme

Cutia neagră va înregistra o serie de date specifice utilizării automobilului și va putea ofer informații în cazul unor incidente:

  • viteza de deplasare,
  • poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala),
  • turația motorului, unghiul de virare,
  • activitatea sistemelelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității,
  • momentul declanșării airbag-urilor,
  • purtarea centurilor de siguranță
  • multe alte date.

Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident.

Dispozitivul va înregistra și salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Cutia neagră la mașini: Ce autovehicule sunt vizate

Începând din iulie 2024, toate mașinile nou înmatriculate în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate în mod standard cu un „Event Data Recorder” (EDR).

Această cerință se aplică autoturismelor care se încadrează în clasa M1, care pot găzdui până la opt locuri pentru pasageri, în plus față de scaunul șoferului.

În plus, vehiculele comerciale încadrate în clasa N1, inclusiv camionetele și furgonetele care nu depășesc 3.500 de kilograme, vor fi, de asemenea, echipate cu echivalentul auto al unei cutii negre.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax