Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO CUTREMUR de peste 5 grade pe Richter în România. Apeluri la 112 în Arad, Sălaj, Timiş şi Maramureş. A fost simțit și în Alba

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6, 4 kilometri. UPDATE: Seismul a fost urmat de o replică cu magnitudinea 3.1, la ora 21:04:08 ora României.

Cutremurul s-a produs la 24 kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Mai multe persoane au precizat în comentarii pe Facebook-ul alba24.ro, că au simțit cutremurul în Câmpeni, dar și în Alba Iulia.

 

(sursă video Facebook, Sergiu Mic)

UPDATE: Inițial aplicația de Android care anunță cutremurele a plasat epicentrul, în localitatea Incești, (Avram Iancu) județul Alba, dar a fost o eroare de aplicație, epicentrul fiind în Arad.

În satul Sâmbăteni din Arad o cameră de supraveghere a surprins momentul în care s-a produs cutremurul.


A fost un cutremur puternic, mult mai puternic decât cel precedent. Însă de această dată cutremurul s-a simțit puternic în tot județul Arad, precizează mai multe surse.


Oamenii s-au speriat deoarece blocurile au început să se clatine, și chiar este nevoie de intervenția pompierilor de la ISU Arad.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga. „Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Imediat după cutremur, primarul din Arad, Călin Bibarț, a intrat live pe Facebook, fiind prezent pe străzile unde s-au produs pagube în urma cutremurului.

 

Acesta a evaluat pagubele, mici de altfel, și care s-au produs în mare parte, la clădirile mai vechi din Arad.

Directorul INFP: cutremurul s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate” a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului de Fizică a Pământului, la Digi24.

”Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare.

De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a spus Ionescu.

Întrebat de ce la Arad cutremurul s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, Ionescu a explicat că este vorba de intensitatea cutremurului și nu de magnitudine:

„6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”, a explicat directorul INFP.

Apeluri la 112 în judeţele Arad, Sălaj, Timiş şi Maramureş

Ministerul Afacerilor Interne a informat marţi seara că au fost primite apeluri la 112 în judeţele Arad, Sălaj, Timiş şi Maramureş referitor la cutremurul de pământ produs în Banat.

„Echipajele de pompieri au fost alertate şi sunt pe teren. Până la acest moment au fost primite apeluri la 112 (şapte în judeţul Arad, unul în judeţul Sălaj, unul în municipiul Timişoara şi unul în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă.

În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor”, precizează MAI, pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    marți, 06.06.2023 at 21:12

    In Alba Iulia NU s-a simtit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax