Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dacian Cioloș, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru. Cine este noul premier

Publicat

Dacian CioloşPreşedintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, la Palatul Cotroceni, că îl desemnează pentru funcția de prim-ministru al României pe Dacian Cioloș. În zece zile, noul premier trebuie să îşi facă un Guvern de tehnocraţi.

Am terminat a doua rundă de consultări cu partidele politice și am ajuns la câteva concluzii importante: în urma primei runde de consultări și în urma consultării și cu societatea civilă și cu foarte mulți oameni care au fost în stradă mi-am format o opinie și vreau să o prezint și dvs. pe scurt (…) este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curata, integră. Este nevoie să fie promovați miniștri care sunt performanți și care au dovedit aceasta performanță și asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupți. Avem nevoie cu toții de alegeri corecte în 2016, locale corecte în primără și parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem nevoie de întărirea statului de drept, înseamnă de ex. că atunci când procurorii cer încuviințări în Parlament să primească aceste încuviințări. Este nevoie de deschidere competiției politice. Nu putem să așteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie și de oameni noi, fără oameni noi e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi, buni, trebuie să plece, trebuie să avem și intrări noi în sistem. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și euroatlantică și de asemenea după părerea mea este nevoie ca orice Guvern vom avea să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care garanteaza o creștere economică sustenabilă.

Aceste lucruri le-am prezentat aseară și astăzi și partidelor politice. A fost o situație interesantă pentru mine ca partidele au înțeles imediat care e miza și că este nevoie să găsim o soluție împreună. Această soluție o vad eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee cu foarte puține execepții și am convingerea că e calea corectă pentru următorul an până la alegerile parlamentare când vom avea un nou Parlament, un nou Guvern.

Avand în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Ciolos”, a declarat Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș (46 de ani) este premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis să formeze un nou cabinet, după demisia executivului condus de Victor Ponta. Premierul desemnat a dat asigurări, marți, că va face tot ce îi stă în putință pentru a se ridica la înălțimea încrederii acordate, el spunând că intenționează să deschidă Guvernul spre societate.

“Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordați și doresc să îi asigur pe cei care ne privesc de faptul că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească. O perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a Guvernului în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului și, aș spune mai precis, între politic și între societate”, a afirmat Cioloș, la Palatul Cotroceni, după anunțul președintelui Iohannis privind desemnarea sa în această funcție.

Premierul desemnat a spus că intenționează să deschidă Guvernul și administrația guvernamentală spre societate și să lucreze îndeaproape cu Parlamentul.

“Am intenția să deschid Guvernul și administrația guvernamentală spre societate, să ascultăm și să pregătim decizii împreună. Totodată, în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, cu grupurile politice, chiar dacă vorbim de un guvern de tehnocrați, pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem“, a susținut Cioloș.

El a anunțat că, în perioada următoare, își va concentra atenția și energia pentru a-și forma echipa cu care va merge în fața Parlamentului și apoi va discuta în detaliu despre proiectele pe care le are.

“Pentru mine, lucrul în echipă este esențial și de aceea, înainte de a comunica prea mult legat de intențiile pe care le am în această calitate în care am fost desemnat, vreau să îmi concentrez energia spre a-mi structura echipa, atât din punct de vedere al persoanelor și al celor pe care o să îi invit să facă parte din guvern, cât și al conceptului de program de guvernare”, a spus Cioloș.

Prim-ministrul desemnat a adăugat că este conștient de faptul că se așteaptă de la viitorul guvern să fie în măsură să aibă urechea “aplecată” la cei care au idei.

“Sunt conștient de faptul că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern — să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei, nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar și pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe și în același timp să aibă acest Guvern înțelepciunea și maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate și ne va permite să schimbăm ceea ce este de schimbat în societate”, a punctat Cioloș.

Cine este noul premier?

Dacian Cioloș a absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obținând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ”Sisteme de producție și dezvoltare rurală”, în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franța). A participat la cursurile de agricultură și comerț, organizate de Institutul Băncii Mondiale și de Universitatea Roma III (oct. 2005).

Între anii 1996-2006, a urmat studii de masterat și de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franța).

A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă și rurală în județul Argeș (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurală — și responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în județul Argeș (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegației Comisiei Europene în România (2002-2003).

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloș a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deținând această funcție până la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic.

A condus Comisia Prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009-2010).

Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția “Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană”, acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiți membri ai Comisiei Europene în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene la soluționarea acestei provocări globale.

sursa: realitatea.net, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate