Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dan Simedru: Timbrul de mediu nu va fi plătit pentru autovehiculele destinate transportului elevilor şi cele transferate gratuit între autorităţi locale

Publicat

Autovehiculele destinate transportului elevilor, dar şi maşinile transferate gratuit între autorităţi şi instituţii publice au fost scutite de la plata timbrului de mediu. Deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru anunţă că, în cadrul ședinței comune a comisiilor de buget-finanțe și transport din Camera Deputaților de miercuri, au fost adoptate mai multe amendamente pentru modificarea legislaţiei privind timbrul de mediu, printre care şi exceptarea de la obligaţia plăţii taxe ale acestor tipuri de autovehicule.
Dan Simedru precizează că a fost adoptat raportul pentru aprobarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. „În cadrul dezbaterilor pe articole au fost formulate mai multe amendamente, dintre care unul se referă la exceptarea de la plata timbrului de mediu  pentru  autovehiculele destinate transportului  elevilor.  Am pledat pentru aplicarea unui regim nediscriminatoriu în acest caz, considerând că diferenţierile propuse de unii colegi, între autovehiculele destinate transportului  elevilor ce învaţă în regim de stat şi cei care sunt cuprinşi în regim de învăţământ privat sunt inacceptabile”, susţine deputatul.

De asemenea, un alt amendament adoptat la  acelaşi articol din Ordonanța de Urgență nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule introduce în categoria autovehiculelor exceptate de la aplicarea timbrului de mediu autovehiculele care au fost transferate cu titlu gratuit de la autorităţile sau instituţiile publice altor autorităţi sau instituţii publice. „În acest fel, autoturismele transferate de la autorităţi sau instituţii publice către alte autorităţi sau instituţii publice vor fi scutite de plata taxei de timbru pentru reînmatricularea acestora. Această scutire de taxă creează cadrul juridic de care instituțiile publice au nevoie pentru a intra în posesia autoturismelor transferate și se realizează economii la bugetul de stat prin sistemul compensării cheltuielilor”, mai arată Simedru.

Potrivit acestuia, ordonanța de urgență care privește timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost considerată neconformă de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. „În fapt, Hotărârea CJUE din 12 februarie 2014 confirmă legalitatea actualei forme de taxare, respectiv timbrul de mediu, instituit începând cu data de 15 martie 2013. De asemenea, hotărârea întăreşte abrogarea vechii legislaţii privind taxa pe poluare auto şi instituirea unei forme noi de taxare, corecte şi legale, adică timbrul de mediu”, susţine deputatul PNL.

Detalii despre restituirea timbrului de mediu

Ministerul Mediului a subliniat faptul că prin OUG nr. 9/2014 se acordă posibilitatea, respectiv opțiunea de a solicita și de a primi diferența de taxă, achitată în baza legilor care au fost anterior în vigoare anterior, fără însă ca, prin această opţiune, să fie anulată posibilitatea exercitării dreptului la restituirea întregii sume, calitatea de titular plătitor al taxei fiind păstrată. Astfel, la momentul înstrăinării autovehiculului, nu mai este necesară achitarea timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat de către noul proprietar. În consecință, restituirea sumelor se face potrivit Ordinului nr. 490/407 din 29 martie 2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile, mai precizează Dan Simedru.

„Taxa Borbely” a fost adoptată în timpul guvernarii Boc, dar aplicabilitatea ei pentru autoturismele înmatriculate în România până în 2007 a fost amânată până în 2013. Taxa a funcționat două luni și în timpul Guvernului Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu „timbrul de mediu”, care face obiectul unui proces pe rol la Curtea de la Luxemburg. Chiar dacă mai multe instanțe din România au refuzat să restituie acești bani, cetățenii îi pot recupera acum, în baza ordonanței Curtii de la Luxembourg, printr-o cerere de revizuire a deciziilor acelor instanțe care au refuzat restituirea taxei, mai arată deputatul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax