Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Dan Șova: Ministerul Mediului va spune în acest an dacă va da sau nu avizul de mediu pentru proiectul Roșia Montană

Publicat

Dan Șova, ministrul Marilor Proiecte a declarat la Pro TV că Ministerul Mediului va spune în acest an dacă va da sau nu avizul de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană. “Acest proiect are două probleme majore. Una este legată de chestiunea de mediu. Este un comitet tehnic la Ministerul Mediului care trebuie să rezolve această problemă. Să spună dacă sunt condiţii să se dea avizul de mediu sau nu”, a declarat Șova.

Ministrul mai spune că “mai este o problemă legată de conservarea sitului arheologic, care ţine de Ministerul Culturii. Cele două instituţii trebuie să stabilească dacă acest proiect este viabil din punctul de vedere al avizului de mediu” și că „nu poate exista decizie politică dacă nu se respectă condiţiile de mediu”.

Întrebat dacă el susţine, ca membru al Guvernului, decizia politică de demarare a proiectului Rosia Montană, Şova a evitat un răspuns tranşant: „Nu pot să mă pronunţ cu privire la acest lucru atât timp cât nu văd exact care sunt aspectele tehnice şi administrative, dacă se pot rezolva. Aţi spus despre o decizie pe care eu nu o văd politică, o văd economică. O decizie economică nu se poate lua decât în acel moment în care specialiştii spun că purcederea la acest proiect înseamnă posibilitatea de a respecta rigorile de mediu şi cele legate de conservarea sitului arheologic”.

„Din câte ştiu, anul acesta Ministerul Mediului trebuie să rezolve această problemă, să spună public dacă se poate da avizul de mediu sau nu”, precizează Şova.

La întrebarea dacă Guvernul va trece prin Parlament proiectul Roşia Montană, în cazul în care proiectul va obţine avizul de mediu, Şova a apus ca deocamdată nu s-a luat o decizie. „Nu s-a luat o decizie în privinţa asta, o decizie economică sau politică, înainte să stabileşti dacă din punct de vedere al condiţiilor de mediu şi al celor care ţin de conservarea siturilor arheologice sunt îndeplinite”, a spus ministrul delegat. „Dacă vor veni specialiştii şi vor spune da, se poate merge înainte, atunci se poate lua în discuţie. Ca opinie personală, cred că cel mai normal ar fi să se treacă o lege în legătură cu acest proiect, ca să existe cadru de dezbatere. Sunt adeptul transparenţei totale”, a adăugat Șova.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. Anda

    luni, 13.05.2013 at 08:12

    Ministerul Mediului de vreo 7 ani trebuia sa vina cu o astfel de decizie, dar se pare ca avem oameni incompetenti si acolo. Bine ar fi sa se decida anul acesta, pentru ca motii nu mai trebuie tinuti intr-o continua incertitudine si un aviz pozitiv inseamna si inceperea ecologizarii zonei

    • cristi

      luni, 13.05.2013 at 11:57

      Anda draga, ca tu lucrezi la/pt RMGC si-ti faci doar „datoria” te intelegem…
      Dar pe toti politicienii astia corupti pana-n maduva oaselor care se pregatesc mai nou sa face legi noi speciale si cu dedicatie pt ca RMGC sa-si poata face proiectul mizerabil, asta nu mai intelegem…
      Decizia pornirii proiectului se va putea lua doar incalcand legea si mai ales bunul simt. Daca era un proiect acceptabil s-ar fi pornit de peste 10 ani. DAR NU ESTE! Fiindca e bazat doar pe MINCIUNA (vezi reclamele goldului), CORUPTIE (vezi politicienii) si MANIPULARE (vezi motii cumparati/amagiti)!

      • Anda

        marți, 14.05.2013 at 09:21

        cristi, trecand peste acuzatia fara sens,pe care o banui cu iz ecologist (ca doar ecologistii ii acuza pe toti cei care au alta parere decat ei ca sunt angajati rmgc!), daca proiectul nu era ok, era stopat, nu amanat de peste 10 ani. in acest caz este vorba de incompetenta guvernantilor,care ne-au adus la mila FMI,in loc sa fii profitat de investitii, cum ar fi fost normal

    • Calin

      luni, 13.05.2013 at 16:05

      din cauza ca cei de la Ministerul Mediului au tot amanat decizia, s-a amanat practic si aducerea la bugetul de stat a cateva miliarde de dolari, plus crearea a cateva mii de locuri de munca si reecologizarea zonei! practic ne dam cu stangul in dreptul prin toate amanarile astea, dar celor de la Mediu nu le pasa, ei stau bine-mersi in Bucuresti fara sa munceasca nimic!

    • Mihnis

      luni, 13.05.2013 at 17:23

      asa e, in mod normal avizul de mediu ar fi trebuit sa se dea deja. in tari ca Finlanda sau Suedia nu se amana atat de mult timp proiecte miniere, cred ca ar fi toata lumea socata daca s-ar amana 7 ani de zile degeaba! dar poate de aia ei sunt acolo unde sunt iar noi suntem la coada Europei… partea buna este ca putem sa crestem foarte mult prin pornirea investitiilor!

  2. alt Cristi

    luni, 13.05.2013 at 13:55

    Anda, daca vrei sa iesi dintr-o groapa, primul lucru pe care trebuiesa il faci este: SA TE OPRESTI DIN SAPAT!
    Ecologizarea se face incepand cu oprirea, respectiv nedeschiderea altor surse de poluare! Deocamdata ecologizarea zonei e in limite asa cum e ea acum. Acolo traiesc oameni foarte bine deocamdata. insa in momentul in are rmwc-ul va incepe macelul (cuvand modest) muntilor si al satelor din imprejurimi, asa-zisa „ecologizare” va fi doar o amintire.
    Ce se pare ca nu stii, este faptul ca rmwc-ul vrea sa sape in adancime la 100 de metri sub nivelul solului aflat in centrul Rosiei Montane! Si asta este oficial insa nepromovat de rmwc ca sa nu sperie lumea. Ca sa iti faci o idee: harta Romaniei va trebui refacuta pentru ca Rosia Montana – si satele inconjuratoare vor disparea de pe ea.
    Apropo: ce naiba vei face cu cele cateva sue de oameni care au plecat din Rosia lucrand pt rmwc, cand exploatarea se va opri? Nu iti suna a deja-vu? Sigur ca nu. si iti spun eu de ce: pentru ca peste cei 10 ani de sclavie la rmwc, nu numai ca te vei trezi in axact aceeasi situatie in care oamenii se afla acum: saraci si fara loc de munca- dar o sa mai ai pe cap si ditamai gaura in pamant, alaturi de un lac de cianura care se emana/infiltra in mediul inconjurator!
    Ar mai fi multe de spus si stai linistita: o sa le auzi in curand! Sa de-a Dumnezeu sa nu le traiesti vreodata!

    • Calin

      luni, 13.05.2013 at 16:04

      de fapt pentru ecologizarea zonei e nevoie de investitii foarte mari, pentru curatarea haldelor de steril, pentru epurarea apelor acide, sunt si gropi in pamant, astea sunt toate lasate de stat acolo. din fericire vor investi cei de la RMGC in reecologizare si se vor crea si cateva mii de locuri de munca printr-un proiect facut dupa cele mai stricte standarde de mediu din lume, deci e un castig dublu!

      • gigi

        luni, 13.05.2013 at 17:51

        Prietene Calin, am impresia ca te-au robotizat astia de la RMGC. Ia o pauza iti va face bine…tu iti dai seama ce vorbesti?! „pentru curatarea haldelor de steril, pentru epurarea apelor acide, sunt si gropi in pamant, astea sunt toate lasate de stat acolo. din fericire vor investi cei de la RMGC in reecologizare” …si vor avea grija sa lase altele mult mai mari si mai toxice cat toata Valea Cornei…ironic, nu? Investesi in ecologizare ca sa …ce? Ecologizarea asta din propaganda RM-WC este exact ca o promisiune dintr-o campanie electorala. Hai, noroc! 🙂

        • Calin

          marți, 14.05.2013 at 18:10

          de fapt pentru ecologizarea zonei au deja alocate fonduri, pentru garantia financiara. mai mult, au si inceput curatarea apelor acide, au dat drumul unei statii pilot de epurare a apelor. astea ar fi faptele.

    • Anda

      marți, 14.05.2013 at 09:37

      Rosia Montana va fi binemersi pe harta,ca nu va pleca nicaieri. Iar cand se va termina proiectul, nu va fi aceeasi situatie, pentru ca deja infrastructura va fi modernizata, ecologizarea finalizata si turismul bine pus la punct, ca sa nu mai vorbim de afacerile adiacente care se vor deschide.

  3. Calin

    luni, 13.05.2013 at 16:06

    Ar fi si cazul sa se dea avizul ala de mediu, de prea mult timp se amana acest lucru. Somajul in zona e de 80%, iar tara noastra este cea mai saraca din Europa, dar culmea, sunt solutii! Ar fi cazul sa se si treaca la implementarea lor, in acest caz e nevoie doar sa dea avizul de mediu!

  4. Voicu

    luni, 13.05.2013 at 16:45

    pai sa dea avizul ala odata, ca oamenii din Rosia Montana au VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului minier. ce se mai asteapta?

  5. Mihnis

    luni, 13.05.2013 at 17:20

    avizul de mediu ar fi putut fi dat de mult, ca normele europene sunt extrem de clare iar proiectul e facut conform normelor europene. dar asa-i la noi, se pare… decidentii fac orice mai putin sa ia decizii…

    • gigi

      luni, 13.05.2013 at 17:52

      Bea apa si stai jos, habar nu ai ce vorbesti

      • Anda

        marți, 14.05.2013 at 09:40

        ba are habar, atata timp cat la Rosia Montana s-ar deschide mina cea mai moderna din Europa, folosind tehnologia cea mai moderna, aprobata de Uniunea Europeana. Fostul ministru al Mediului era pe punctul de a da avizul, cand s-a schimbat Guvernul!

  6. Axante

    marți, 14.05.2013 at 13:41

    Anda si Calin, jurati-va pe mortii vostrii ca nu sunteti platiti de RMGC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax