Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Dan Șova: Ministerul Mediului va spune în acest an dacă va da sau nu avizul de mediu pentru proiectul Roșia Montană


Publicat

Dan Șova, ministrul Marilor Proiecte a declarat la Pro TV că Ministerul Mediului va spune în acest an dacă va da sau nu avizul de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană. “Acest proiect are două probleme majore. Una este legată de chestiunea de mediu. Este un comitet tehnic la Ministerul Mediului care trebuie să rezolve această problemă. Să spună dacă sunt condiţii să se dea avizul de mediu sau nu”, a declarat Șova.

Ministrul mai spune că “mai este o problemă legată de conservarea sitului arheologic, care ţine de Ministerul Culturii. Cele două instituţii trebuie să stabilească dacă acest proiect este viabil din punctul de vedere al avizului de mediu” și că „nu poate exista decizie politică dacă nu se respectă condiţiile de mediu”.

Întrebat dacă el susţine, ca membru al Guvernului, decizia politică de demarare a proiectului Rosia Montană, Şova a evitat un răspuns tranşant: „Nu pot să mă pronunţ cu privire la acest lucru atât timp cât nu văd exact care sunt aspectele tehnice şi administrative, dacă se pot rezolva. Aţi spus despre o decizie pe care eu nu o văd politică, o văd economică. O decizie economică nu se poate lua decât în acel moment în care specialiştii spun că purcederea la acest proiect înseamnă posibilitatea de a respecta rigorile de mediu şi cele legate de conservarea sitului arheologic”.

„Din câte ştiu, anul acesta Ministerul Mediului trebuie să rezolve această problemă, să spună public dacă se poate da avizul de mediu sau nu”, precizează Şova.

La întrebarea dacă Guvernul va trece prin Parlament proiectul Roşia Montană, în cazul în care proiectul va obţine avizul de mediu, Şova a apus ca deocamdată nu s-a luat o decizie. „Nu s-a luat o decizie în privinţa asta, o decizie economică sau politică, înainte să stabileşti dacă din punct de vedere al condiţiilor de mediu şi al celor care ţin de conservarea siturilor arheologice sunt îndeplinite”, a spus ministrul delegat. „Dacă vor veni specialiştii şi vor spune da, se poate merge înainte, atunci se poate lua în discuţie. Ca opinie personală, cred că cel mai normal ar fi să se treacă o lege în legătură cu acest proiect, ca să existe cadru de dezbatere. Sunt adeptul transparenţei totale”, a adăugat Șova.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

16 Comentarii

16 Comments

 1. Anda

  luni, 13.05.2013 at 08:12

  Ministerul Mediului de vreo 7 ani trebuia sa vina cu o astfel de decizie, dar se pare ca avem oameni incompetenti si acolo. Bine ar fi sa se decida anul acesta, pentru ca motii nu mai trebuie tinuti intr-o continua incertitudine si un aviz pozitiv inseamna si inceperea ecologizarii zonei

  • cristi

   luni, 13.05.2013 at 11:57

   Anda draga, ca tu lucrezi la/pt RMGC si-ti faci doar „datoria” te intelegem…
   Dar pe toti politicienii astia corupti pana-n maduva oaselor care se pregatesc mai nou sa face legi noi speciale si cu dedicatie pt ca RMGC sa-si poata face proiectul mizerabil, asta nu mai intelegem…
   Decizia pornirii proiectului se va putea lua doar incalcand legea si mai ales bunul simt. Daca era un proiect acceptabil s-ar fi pornit de peste 10 ani. DAR NU ESTE! Fiindca e bazat doar pe MINCIUNA (vezi reclamele goldului), CORUPTIE (vezi politicienii) si MANIPULARE (vezi motii cumparati/amagiti)!

   • Anda

    marți, 14.05.2013 at 09:21

    cristi, trecand peste acuzatia fara sens,pe care o banui cu iz ecologist (ca doar ecologistii ii acuza pe toti cei care au alta parere decat ei ca sunt angajati rmgc!), daca proiectul nu era ok, era stopat, nu amanat de peste 10 ani. in acest caz este vorba de incompetenta guvernantilor,care ne-au adus la mila FMI,in loc sa fii profitat de investitii, cum ar fi fost normal

  • Calin

   luni, 13.05.2013 at 16:05

   din cauza ca cei de la Ministerul Mediului au tot amanat decizia, s-a amanat practic si aducerea la bugetul de stat a cateva miliarde de dolari, plus crearea a cateva mii de locuri de munca si reecologizarea zonei! practic ne dam cu stangul in dreptul prin toate amanarile astea, dar celor de la Mediu nu le pasa, ei stau bine-mersi in Bucuresti fara sa munceasca nimic!

  • Mihnis

   luni, 13.05.2013 at 17:23

   asa e, in mod normal avizul de mediu ar fi trebuit sa se dea deja. in tari ca Finlanda sau Suedia nu se amana atat de mult timp proiecte miniere, cred ca ar fi toata lumea socata daca s-ar amana 7 ani de zile degeaba! dar poate de aia ei sunt acolo unde sunt iar noi suntem la coada Europei… partea buna este ca putem sa crestem foarte mult prin pornirea investitiilor!

 2. alt Cristi

  luni, 13.05.2013 at 13:55

  Anda, daca vrei sa iesi dintr-o groapa, primul lucru pe care trebuiesa il faci este: SA TE OPRESTI DIN SAPAT!
  Ecologizarea se face incepand cu oprirea, respectiv nedeschiderea altor surse de poluare! Deocamdata ecologizarea zonei e in limite asa cum e ea acum. Acolo traiesc oameni foarte bine deocamdata. insa in momentul in are rmwc-ul va incepe macelul (cuvand modest) muntilor si al satelor din imprejurimi, asa-zisa „ecologizare” va fi doar o amintire.
  Ce se pare ca nu stii, este faptul ca rmwc-ul vrea sa sape in adancime la 100 de metri sub nivelul solului aflat in centrul Rosiei Montane! Si asta este oficial insa nepromovat de rmwc ca sa nu sperie lumea. Ca sa iti faci o idee: harta Romaniei va trebui refacuta pentru ca Rosia Montana – si satele inconjuratoare vor disparea de pe ea.
  Apropo: ce naiba vei face cu cele cateva sue de oameni care au plecat din Rosia lucrand pt rmwc, cand exploatarea se va opri? Nu iti suna a deja-vu? Sigur ca nu. si iti spun eu de ce: pentru ca peste cei 10 ani de sclavie la rmwc, nu numai ca te vei trezi in axact aceeasi situatie in care oamenii se afla acum: saraci si fara loc de munca- dar o sa mai ai pe cap si ditamai gaura in pamant, alaturi de un lac de cianura care se emana/infiltra in mediul inconjurator!
  Ar mai fi multe de spus si stai linistita: o sa le auzi in curand! Sa de-a Dumnezeu sa nu le traiesti vreodata!

  • Calin

   luni, 13.05.2013 at 16:04

   de fapt pentru ecologizarea zonei e nevoie de investitii foarte mari, pentru curatarea haldelor de steril, pentru epurarea apelor acide, sunt si gropi in pamant, astea sunt toate lasate de stat acolo. din fericire vor investi cei de la RMGC in reecologizare si se vor crea si cateva mii de locuri de munca printr-un proiect facut dupa cele mai stricte standarde de mediu din lume, deci e un castig dublu!

   • gigi

    luni, 13.05.2013 at 17:51

    Prietene Calin, am impresia ca te-au robotizat astia de la RMGC. Ia o pauza iti va face bine…tu iti dai seama ce vorbesti?! „pentru curatarea haldelor de steril, pentru epurarea apelor acide, sunt si gropi in pamant, astea sunt toate lasate de stat acolo. din fericire vor investi cei de la RMGC in reecologizare” …si vor avea grija sa lase altele mult mai mari si mai toxice cat toata Valea Cornei…ironic, nu? Investesi in ecologizare ca sa …ce? Ecologizarea asta din propaganda RM-WC este exact ca o promisiune dintr-o campanie electorala. Hai, noroc! 🙂

    • Calin

     marți, 14.05.2013 at 18:10

     de fapt pentru ecologizarea zonei au deja alocate fonduri, pentru garantia financiara. mai mult, au si inceput curatarea apelor acide, au dat drumul unei statii pilot de epurare a apelor. astea ar fi faptele.

  • Anda

   marți, 14.05.2013 at 09:37

   Rosia Montana va fi binemersi pe harta,ca nu va pleca nicaieri. Iar cand se va termina proiectul, nu va fi aceeasi situatie, pentru ca deja infrastructura va fi modernizata, ecologizarea finalizata si turismul bine pus la punct, ca sa nu mai vorbim de afacerile adiacente care se vor deschide.

 3. Calin

  luni, 13.05.2013 at 16:06

  Ar fi si cazul sa se dea avizul ala de mediu, de prea mult timp se amana acest lucru. Somajul in zona e de 80%, iar tara noastra este cea mai saraca din Europa, dar culmea, sunt solutii! Ar fi cazul sa se si treaca la implementarea lor, in acest caz e nevoie doar sa dea avizul de mediu!

 4. Voicu

  luni, 13.05.2013 at 16:45

  pai sa dea avizul ala odata, ca oamenii din Rosia Montana au VOTAT la un referendum pentru pornirea proiectului minier. ce se mai asteapta?

 5. Mihnis

  luni, 13.05.2013 at 17:20

  avizul de mediu ar fi putut fi dat de mult, ca normele europene sunt extrem de clare iar proiectul e facut conform normelor europene. dar asa-i la noi, se pare… decidentii fac orice mai putin sa ia decizii…

  • gigi

   luni, 13.05.2013 at 17:52

   Bea apa si stai jos, habar nu ai ce vorbesti

   • Anda

    marți, 14.05.2013 at 09:40

    ba are habar, atata timp cat la Rosia Montana s-ar deschide mina cea mai moderna din Europa, folosind tehnologia cea mai moderna, aprobata de Uniunea Europeana. Fostul ministru al Mediului era pe punctul de a da avizul, cand s-a schimbat Guvernul!

 6. Axante

  marți, 14.05.2013 at 13:41

  Anda si Calin, jurati-va pe mortii vostrii ca nu sunteti platiti de RMGC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Publicat

Lucrările pe cei 17 km din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia Nord, par să avanseze prea încet pentru a putea deschide circulația în luna decembrie a acestui an așa cum promit autoritățile. 

Deși stadiul lucrărilor pe Lotul 1, după 6 ani de la semnarea contractului, este în prezent de aproximativ 92,5%, șansele de finalizare în termenul estimat sunt mici având în vedere mobilizarea constructorului, dar și faptul că în perioada rămasă (două luni de iarnă), temperaturile și vremea vor juca un rol important pe șantier.

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a reconfirmat într-un interviu acordat pentru HotNews.ro intenția autorităților de a deschide acest lot până la finele anului.

Miercuri, 21 octombrie, am fost să vedem la fața locului care este stadiul lucrărilor în cele mai importante puncte de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Lancrăm și Alba Iulia.

Nodul rutier Sebeș – Lancrăm

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care unesc autostrada A10 de A1, dar și de drumul național DN 1, în zona Lancrăm. Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala Autostradă A1 Deva – Sibiu, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN 1 / E 81.

Deși lucrările sunt destul de avansate, pe imagini se poate observa că încă nu au fost montate toate grinzile la supratraversarea peste drumul național DN 1, la ieșirea din Lancrăm spre Sebeș.

Între Lancrăm și Nodul rutier Alba Iulia Sud, printre cele mai importante zone în care se lucrează în prezent se numără:

 

 • în zona subtraversării drumului național DN 1 (la ieșirea din Lancrăm spre Alba Iulia)
 • în zona spațiilor de servicii / parcări – între Lancrăm și cartierul Oarda (Alba Iulia)
 • în zona cartierului Oarda (între supratraversările străzilor Cedrului și Victoriei)
 • în zona supratraversării DJ 107 C (între Oarda și Limba)

Nodul rutier Alba Iulia Sud

Nodul rutier Alba Iulia Sud, ce face legătura dintre Autostrada A10 Sebeș – Turda și DN 1 (șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia) este aproape finalizat.

Pe imagini se poate vedea că porțiunea a fost asfaltată, au fost montați stâlpii de iluminat, parapeții metalici, inclusiv o parte din indicatoarele rutiere de pe bretelele de ieșire / intrare pe autostradă.

Nodul rutier Alba Iulia Nord

La Nodul rutier Alba Iulia Nord se lucrează în prezent la supratraversarea CF, subtraversarea drumului național DN 1 și pe versantul din zona Pârâul Iovului unde a fost înregistrată o alunecare de teren.

Citește și FOTO-VIDEO: Alunecare de teren pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, lângă Alba Iulia. O porțiune dintr-un deal a ajuns în drum

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că dorește finalizarea și deschiderea Lotului 1 de pe A10 Sebeș – Turda până la finalul anului. La întrebarea unui cititor dacă este luată în calcul deschiderea traficului parțial prin nodul Sebeș, pe bretelele „scurte” (n.r. cele din A10 în giratoriile de pe DN 1), ministrul a spus că se ia în calcul deschiderea totală a traficului.

„Și pe Lotul 1 și pe Lotul 2 e mult de lucru. Noi vrem ca Lotul 1 (n.r. să fie deschis complet), dar pentru asta trebuie să clarificăm un litigiu pe care îl avem cu antreprenorul, dintr-un claim mai vechi. Sper să clarificăm pentru a plăti ce avem de plătit din acel claim. Cu facturile suntem la zi. Ne zic să le virăm banii ca să poată să continue. Ține de CNAIR și sper să se rezolve. Ne dorim să dăm în trafic Lotul 1”, a spus Lucian Bode.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu COVID

Publicat

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Primăria Municipiului Aiud, pe contul de Facebook al instituției. 

Piața nu va fi închisă, conform administrației locale, dar comercianții vor trebui să respecte regulile.

”Pentru că un angajat al Biroului Administrația Pieței a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, majoritatea angajaților din cadrul Pieței intră în carantină.

Am identificat o soluție organizatorică pentru a nu închide piața. Dar efortul organizatoric trebuie susținut de comportamentul responsabil al comercianților și al cumpărătorilor, care este unul COMUN.

Ne spălăm des pe mâini, purtăm mască și păstrăm o distanță de minimum 1,5 metri” au transmis reprezentanții primăriei.

La Aiud, incidența de infectări la mia de locuitori este de 6.81 (174 cazuri în ultimele 14 zile).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultatele sondajului “Cel mai bun parlamentar care a reprezentat Alba în ultimii 30 de ani”. Cum au votat cititorii

Publicat

În urmă cu câteva zile, Alba24 vă invita să votați online pe cel care, în opinia voastră, a reprezentat cel mai bine județul Alba în parlamentul României după Revoluția din 1989.

Sondajul Alba24 a reunit pe o listă toți deputații și senatorii aleși pe listele din Alba, chiar dacă unii dintre ei nu aveau nicio legătură cu județul dar au ajuns pe liste impuși fiind de la “centru” pe un loc eligibil.

Așa am ajuns să votăm nume precum George Maior, Costin Georgescu-ambii foști șefi al SRI sau Codrin Ștefănescu – un personaj extrem de controversat, apropiat al unor oameni care au marcat nefast istoria României, ca Vadim Tudor sau Liviu Dragnea.

Pe lista noastră foarte lungă se regăsesc și nume pe care ne-a fost greu să le găsim și am fost nevoiți să facem cercetări destul de complicate.

Câți dintre dumneavoastră știți cine au fost, de exemplu, Mihai Apostol Enăchescu sau Cristian Valeriu Buzea? Sunt pe listă personaje care au ajuns conjunctural în parlamentul României din partea județului Alba și nu au lăsat nimic în urmă lor. Iar asta s-a văzut și în votul dumneavoastră

Pe de altă, pentru acuratețe, trebuie să spunem că acest sondaj a avantajat parlamentarii aleși mai recent care sunt mult mai proaspeți în memoria colectivă.

Dacă ar fi să întocmim un top zece în urma sondajului, nu putem totuși să nu observăm, cu oarecare surprindere, că doi dintre actualii parlamentari de Alba nu prind acest top.

Clasamentul primilor zece, realizat în urma unui număr de 1329 de voturi arată astfel:

1. Florin Roman PNL – 36%

2. Ioan Dîrzu PSD – 7%

3. Daniel Breaz PSD – 6%

4. Corneliu Olar PNL – 4%

5. Theodor Atanasiu PNL – 3%

6. Alexandru Pereș PD/PDL/PNL – 3%

7. Clement Negruț PDL – 3%

8. Ioan Rus FSN – 3%

9. George Maior PSD – 3%

10. Nicolae Popa PDSR/ PUR/ PC/ PNL (3%)

Nu prind acest top actualii deputați PNL Sorin Bumb și Claudiu Răcuci, primul dintre ei actual cap de listă pentru Senatul României la viitoarele alegeri.

De asemenea nu se regăsesc în primii zece nume relativ sonore, de oameni care încă sunt activi în politică sau administrație, cum ar fi: Ștefan Bardan sau Dan Coriolan Simedru.

În fruntea listei, la mare distanță de locurile urmatoare, se află Florin Roman. Nu e nicio surpriză dată fiind prezența masivă în media locală și națională a deputatului PNL.

Roman este de departe și cel mai activ parlamentar dar și cel mai vocal, în permanent conflict cu PSD și mai nou cu USR PLUS.

Deși este o “locomotivă” pentru organizația locală, sursele noastre ne spun că Roman este din ce în ce mai nemulțumit de influența pe care Mircea Hava (încă) o are asupra PNL Alba și de modul în care gestionează această organizație.

Picătura care a umplut paharul se pare că a fost modul în care au fost întocmite listele de candidați la parlamentare.

Așa că este foarte posibil ca imediat după alegerile din decembrie să-l vedem pe Roman despărțindu-se de organizația din Alba unde nu se mai simte dorit și migrând către cea din București sau dintr-un județ limitrof Capitalei.

Ar fi o pierdere reală pentru Alba având în vedere că la Roman au apelat mai toți șefii de instituții când au avut nevoie de uși deschise la București pentru a rezolva diverse situații iar lucrul acesta s-a văzut mai ales de când a început pandemia de coronavirus.

La mare distanță de Roman se află cu procente relativ egale cei doi parlamentari actuali de la PSD, deputatul Ioan Dîrzu, recent demis de la conducerea organizației PSD Alba și senatorul Breaz, de asemenea recent plecat din PSD către PRO România.

Poziția celor doi reflectă destul de fidel nivelul la care se află acum PSD în Alba, o organizație care are mare nevoie de un moment zero, de reconstrucție, ca de altfel întregul PSD. În ce măsură vor reuși să facă asta vom vedea în curând. Deocamdată sarcina acestui “refresh” îi revine europarlamentarului Victor Negrescu, însărcinat interimar să aducă oameni noi și să reinventeze PSD Alba după o strategie națională marca Vasile Dîncu.

Surprind, oarecum, pozițiile foarte modeste ocupate de senatorul în funcție Alexandru Pereș aflat la capătul unei cariere politice de peste 20 de ani precum și de potențialul său succesor Sorin Bumb și de actualul deputat Claudiu Racuci. Pereș nu se mai regăsește pe lista cu care PNL Alba ne va cere votul în 6 decembrie.

Rezultatele sondajului: 1329 de voturi

Cine a fost cel mai bun parlamentar care a reprezentant județul Alba în ultimii 30 de ani?

 • Florin Roman PNL (36%)
 • Ioan Dîrzu – PSD (7%)
 • Daniel Breaz (6%)
 • Corneliu Olar PNL (4%)
 • Teodor Atanasiu PNL (3%)
 • Alexandru Pereș PD/ PDL/PNL (3%)
 • Clement Negruț PDL (3%)
 • Ioan Rus FSN (3%)
 • Cristian George Maior PSD (3%)
 • Nicolae Popa PDSR/ PUR/ PC/ PNL (3%)
 • Sorin Bumb PNL (2%)
 • Ștefan Bardan PD/PDL (2%)
 • Ioan Berciu PNȚCD (2%)
 • Dan Coriolan Simedru PNL (2%)
 • Emil Negruțiu PAC (2%)
 • Nicolae Dobra PDL (1%)
 • Călin Potor PDL/PNL/PSD (1%)
 • Claudiu Răcuci PNL (1%)
 • Radu Ciuceanu PNL (1%)
 • Iuliu Brenduș UDMR (1%)
 • Ioan Paștiu PRM (1%)
 • Ioan Ardelean PUNR (1%)
 • Ioan Mircea Popa PNȚCD (1%)
 • Emil Crișan PRM (1%)
 • Codrin Ștefănescu PRM/PSD (1%)
 • Octavian Nicolae Dărămuș PUNR (1%)
 • Constantin Selagea PDSR/PSD (1%)
 • Tiberiu Bărbulețiu PNL (1%)
 • Cornel Filipescu PDSR/PD (1%)
 • Cornel George Comșa PPDD (1%)
 • Lucia Tomoiagă PSD (1%)
 • Mugurel Sârbu PSD/PDL (1%)
 • Petru Fleșer FSN (0%)
 • Ioan Maier PDSR (0%)
 • Ioan Mircea Popa PNȚCD (0%)
 • Costin Georgescu PNL (0%)
 • Radu Coclici PSD (0%)
 • Tiberiu Ștefan Incze UDMR (0%)
 • Emilian Cutean PSD (0%)
 • Ioan Florea PER (0%)
 • Nicolae Mărginean FSN (0%)
 • Silviu Cărpinișianu FSN (0%)
 • Corneliu Dorin Gavaligov PD (0%)
 • Ioan Andrei PDSR/PSD (0%)
 • Cristian Valeriu Buzea PRM (0%)
 • Eugen Crișan PUNR (0%)
 • Dumitru Pustai PUNR (0%)
 • Cîndea Ioan Niculiță FSN (0%)
 • Nicolae Simescu PAC (0%)
 • Bazil Dumitrean PNȚCD (0%)
 • Total voturi: 1.329

Loading ... Loading ...

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit pe sfinții canonizați în 1955 în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia

Publicat

Biserica Ortodoxă i-a pomenit miercuri, la Alba Iulia, în prezența arhiepiscopului Irineu, pe Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, pe Sfântul Mucenic Oprea și pe Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. 

A fost un moment peste timp, pentru că Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, recunoscuți ca fiind vajnici și neînfricați apărători ai dreptei credințe în secolul al XVIII-lea, au fost canonizați în urmă cu 65 de ani, la data de 21 octombrie 1955, la Alba Iulia.

Ceremonia solemnă a avut loc atunci la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala canonizării fiind oficiate de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-a aflat Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

În prezența a numeroase autorități ale statului, Mitropolitul Vasile a dat citire Tomosului Sinodal prin care se făcea cunoscută în mod oficial canonizarea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni.

Astfel, de atunci și până în zilele noastre, data de 21 octombrie reprezintă pentru credincioșii de pe plaiurile Albei, și nu numai, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească, odată cu cinstirea solemnă a celor care, în vremuri de restriște, s-au jertfit pentru dreapta credință a românilor din Ardeal.

Sursă: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate