Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Datinile, meșteșugurile sau dansurile județului Alba, adunate și păstrate de DVD-uri. Peste 370 de filme au fost realizate în ultimii doi ani

Publicat

tulnicarese2Consiliul Județean Alba a lansat o serie de DVD-uri din ciclul „Purtătorii de datini” – „Ocupații și meșteșuguri”, „Dansuri populare din județul Alba” și „Gastronomie tradițională din județul Alba” care cuprind  372 de filme. Proiectul este realizat ca o descărcare de sarcină etnografică sistematică la nivelul județului Alba.

„Au fost lansate trei lucrări monografice de natură etnografică, cuprinzând în total 372 de filme, din care 103 filme legate de meșteșugurile populare, 137 de filme despre dansurile populare și 132 de filme legate de gastronomia tradițională. Filmele au o durată cuprinsă între 20 și 40 de minute, fiind lucrări de mare anvergură’, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Nedea, consilier la compartimentul Cultură al CJ Alba.

Potrivit acestuia, probabil CJ Alba este unica instituție de acest gen care a procedat la o descărcare de sarcină etnografică sistematizată la nivelul întregului județ, atât prin expozițiile etnografice înființate în foarte multe sate și întocmirea monografiilor a 40 de comune, cât și prin aceste lucrări, care cuprind înregistrări cu toți meșterii populari din Alba, unii Tezaure Umane Vii, toate dansurile din județ și detalii despre gastronomia specifică zonei.

Lucrările, structurate pe capitole, se găsesc pe suport video, fiind realizate prin aparatul de specialitate al CJ Alba.

Filmările s-au întins pe durata a doi ani și cuprind înregistrări cu ‘purtătorii de datini’ din județ cum ar fi, în ‘Ocupații și meșteșuguri’, cojocari, potcovari, cioplitori, cărămidari, iconari, pietrari, vinersari etc, în ‘Dansuri populare din județul Alba’ filme cu ‘Purtata’, ‘Învârtita’, ‘Învârtita Ruptă’, ‘Mocăneasca’ sau ‘Barbuncul’. Lucrarea ‘Gastronomie tradițională din județul Alba’ cuprinde rețete țărănești unice din zona Albei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax