Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De anul viitor, firmele vor negocia preţul cu furnizorii de gaze naturale. Piaţa va fi liberalizată total după 1 ianuarie 2015

Publicat

gaz natural La începutul anului viitor, prețurile reglementate pe piața gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii prețuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.

„Clienții non-casnici trebuie să își aleagă furnizorul de gaze naturale și să încheie cu aceștia un contract de vânzare-cumpărare a gazelor, fie prin negociere directă a prețului și a condițiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării prețurilor finale reglementate’, se arată în textul ordinului.

De la 1 noiembrie şi până în 31 decembrie, furnizorii au obligaţia să informeze lunar, în scris, clienţii non-casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea în regim negociat, despre faptul că preţurile reglementate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2015 şi despre faptul că trebuie să încheie un nou contract, cu noi preţuri. De asemenea, furnizorii sunt obligaţi să transmită clienţilor industriali o ofertă de preţ.

„Prin derogare, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015, în privinţa clienţilor non-casnici care nu au încheiat în conformitate cu art. 2 un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale (fie prin negociere directă, fie prin acceptarea unei oferte-tip — n.r.), furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la data de 31 decembrie, cu excepţia clauzelor din cuprinsul acestora privind preţul final reglementat“, mai precizează ordinul.

În ceea ce priveşte clienţii casnici, liberalizarea totală era programată pentru 31 decembrie 2018. Parlamentul a votat însă prelungirea acestui termen până în 2021.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax