Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De anul viitor România trece la televiziunea digitală terestră. Cât ne va costa această schimbare impusă de Uniunea Europeană

Publicat

elevi

Până la data de 17 iunie 2015 România va trebui să treacă la televiziunea digitală terestră. Recepţionarea canalelor DVB-T2 va necesita anumite costuri din partea utilizatorilor. Mai exact va trebui un repetor care costă în jur de 150 de lei și o antenă a cărui preț pornește de la 30 de lei.

Conform directivelor Uniunii Europene, România nu are voie să acorde vreo subvenţie cetăţenilor pentru achiziţionareA echipamentelor pentru recepţionarea canalelor digitale transmise în sistem DVB-T sau DVB T2. Acordarea oricărei subvenţii, potrivit UE, ar afecta mediul concurenţial de pe piaţa retransmisiei canalelor TV.

Astfel, dacă nu aveţi un televizor care să decodeze semnalul DVB T2 nu trebuie să îl schimbaţi, ci mai degrabă să achiziţionaţi un receptor DVB T2 al cărui preţ nu este unul ridicat.

Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 de lei, iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o anetenă exterioară al cărei preţ porneşte de la 30 de lei sau interioară al cărei preţ porneşte de la 45 de lei.

Astfel, pentru a achiziona un kit de recepţie în format DVB T2 veţi  cheltui aproximativ 175 de lei dacă doriţi o antenă exterioară şi 190 de lei dacă doriţi o antenă interioară.

România va trebui să treacă la televiziunea digitală până pe data de 17 iunie 2015. Pentru a putea recepţiona posturile TV retransmise de multiplexuri, clienţii trebuie să îşi achiziţioneze un televizor care să încorporeze un tuner digital DVB T2  sau să achiziţioneze un receiver DVB T2.

Potrivit reprezentanţilor ANCOM, în standardul DVB-T2, care este impus prin strategie, se pot transmite cu circa 30% mai multe programe decât în standard DVB-T. Numărul de programe depinde de varianta de sistem aleasă.

În urma licitaţiei ANCOM pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală DVB T2 au fost adjudecate trei multiplexuri de către RADIOCOM contra sumei de 1.020.002 euro.

Unul dintre cele trei multiplexuri este cel acordat condiţionat free to air care va transmite gratuit pentru utilizatori canalele televiziunii publice şi alte canale naţionale. În urma licitaţiei au mai rămas două multiplexuri care urmează să fie licitate în toamnă.

sursa: economia.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax