Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alegeri în Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţul Alba. Vezi calendarul sesiunii electorale


Publicat

elevi

De luni, 7 octombrie 2013, încep alegerile pentru posturile vacante din Consiliile Şcolare ale Elevilor din judeţul Alba. La nivelul judeţului Alba s-au înregistrat 102 candidaturi pe platforma educaţională www.wedu.ro. Elevii pot să candideze pentru funcţiile vacante de preşedinte, vicepreşedinţi şi secretar executiv. Perioda în care se va desfăşura sesiunea electorală a alegerilor în Consiliile Şcolarea ale Elevilor din Alba este 7-11 octombrie.

În fiecare an, Consiliul Judeţean al Elevilor Alba dă startul alegerilor în Consiliile Şcolar ale Elevilor din judeţul Alba, iar în acest an  data  de deschidere a perioadei de candidatură a fost  23 septembrie. Alegerile în Consiliul Şcolar al Elevilor reprezintă în primul rând posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral şi a învăţa ce înseamnă puterea votului democratic. Pe de altă parte, alegerile în Consiliul Elevilor reprezintă de fapt alegerea noilor lideri din liceele judeţului Alba, transmit organizatorii. În perioada 7-11 octombrie vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe baza calendarului de alegeri elaborat şi votat de Adunarea Generală a CJE Alba.  După finalizarea alegerilor, noii reprezentanţi ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor Alba şi îşi vor începe mandatele.

La alegerile din Consiliile Şcolare ale Elevilor poate vota orice elev de liceu din clasele IX- XII/XIII. Consiliul Judeţean al Elevilor Alba îi îndeamnă pe elevii judeţului să-şi exercite dreptul de vot ca fiind extrem de important pentru legitimitatea viitorilor reprezentanţi ai elevilor. De asemenea, CJE Alba  încurajează elevii să semnaleze eventualele nereguli în procesul electoral pentru a le soluţiona la timp şi pentru a avea un proces de alegeri corect şi democratic.

Preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii Consiliilor Şcolare ale Elevilor beneficiază anual de formări pe diverse teme precum leadership, comunicarea, munca în echipă, inteligenţa emoţională, public speaking şi debate, managementul scrierii de proiect. De asemenea, membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel judeţean, regional şi naţional în forumuri statutare şi de luarea a deciziilor în ceea ce privesc drepturile elevilor din România şi creşterea calităţii sistemului de învăţământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici şi din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanţarea în educaţie, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unităţii de învăţământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.

Consiliul Naţional al Elevilor este structură consultativă, partener al Ministerului Educaţiei Naţionale cu rol  în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autorităţile locale şi judeţene, cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, cu Direcţiile de Sport şi Tineret şi nu în ultimul rând cu asociaţii care sprijină activitatea de tineret la nivel local, judeţean şi naţional. În acest an Consiliul Elevilor a militat şi militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educaţie în 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, pentru decontarea integrală a transportului navetiştilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar şi pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale privind gratuitatea învăţământului liceal şi implicit finanţarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfăşurării actului educaţional (manuale, planşe, lecţii AEL, infrastructură şcolară).

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba este în al 8-lea an de existenţă. CJE Alba conlucrează activ cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi este consultat permanent în problemele ce privesc elevii şi educaţia din judeţul Alba. De asemenea, Consiliul Judeţean al Elevilor Alba  se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Primăriei Municipiului Alba Iulia într-o serie de activităţi ce privesc tinerii şi mediul educaţional.

Calendarul alegerilor la liceele, din judeţul Alba este următorul:

Marţi, 8 octombrie

Liceul care are alegerile

Liceul Tehnologic Jidvei

Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureş

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia

Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia

Liceul de Arte Alba Iulia

Colegiul National ,, Titu Maiorescu” Aiud

Colegiul Tehnic “Apulum”Alba Iulia

Liceul observator

Grupul Scolar ,,Timotei Cipariu” Blaj

Grup Şcolar de Chimie Industrială Ocna Mureş

Colegiul de Afaceri Alba Iulia

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia

Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia

Colegiu Tehnic Aiud

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna

Miercuri, 9 octombrie

Liceul care are alegerile

Grup Şcolar de Chimie Industrială Ocna Mureş

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna

Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

Colegiul de Afaceri Alba Iulia

Colegiul Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia

Colegiul National ,,Bethlen Gabor” Aiud

Grupul Şcolar „Dr. Lazar Chirila” Baia de Arieş

Grupul Școlar Industrial Sebeş

Liceul observator

Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş

Ionuţ Incău

Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir

Liceul Arte Alba Iulia

Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia

Grup Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud

Liceul cu Program Sportiv Sebeş

Joi, 10 octombrie

Liceul care are alegerile

Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“ Alba Iulia

Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia

Liceul Tehnologic ,,Ţara Moţilor” Albac

Liceul Tehnologic ,,Ştefan Manciulea” Blaj

Liceul Teoretic Teiuş

Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş

Liceul observator

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia

Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Grup Şcolar Forestier Câmpeni

Colegiul Naţional „I.M.Clain” Blaj

Colegiul Naţional ,, Titu Maiorescu” Aiud

Doamna Inspector prof. Codruţa Lodroman – ISJ Alba

Vineri, 11 octombrie

Liceul care are alegerile

Grup Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud

Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia

Grup Şcolar de Turism Arieşeni

Grup Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj

Grup Şcolar Forestier Câmpeni

Liceul cu Program Sportiv Sebeş

Liceul observator

Colegiu Tehnic Aiud

Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia

Liceul Tehnologic ,,Ţara Moţilor” Albac

Colegiul Naţional „I.M.Clain” Blaj

Colegiul National ,,Avram Iancu” Câmpeni

Grupul Școlar Industrial Sebeş

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate