Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centralele termice vândute de comercianţi trebuie să respecte noi standarde de eficienţă energetică

Publicat

centrala termicaDe sâmbătă, 26 septembrie, firmele care vând centrale termice trebuie să pună în vânzare doar cele care respectă noi standarde de eficienţă aplicabile la nivel european. De asemenea, vor trebui să aibă etichete privind eficienţa energetică, la fel ca frigiderele şi maşinile de spălat.

Este vorba despre standarde de eficienţă prevăzute de Regulamentul UE 813/2013 ce trebuie respectate, potrivit Comisiei Europene.

Prevederile se aplică şi pentru centralele termice folosite doar pentru încălzirea locuinţelor, cât şi pentru cele folosite destinate încălziii locuinţelor şi a apei potabile/menajere.

Actul normativ european stabileşte doar cerinţele de eficienţă şi etichetare pe care instalaţiile de încălzire vândute de comercianţii din UE trebuie să le respecte. Acesta nu conţine vreo prevedere care să impună consumatorilor să-şi schimbe centralele termice din data de 26 septembrie sau să-i oblige să oprească vânzările vechilor tipuri de centrale la retailerii care au stocuri cu astfel de centrale.

Consumatorii pot păstra centralele termice pe care le deţin, însă când vor trebui să le înlocuiască nu o vor putea face decât cu centrale care respecta noile standarde de eficienţă energetică.

Utilizatorii de centrale termice sunt obligaţi, potrivit Legii nr. 64/2008, să obţină autorizaţie de funcţionare pentru instalaţiile de încălzire şi să se asigure că acestea sunt verificate periodic din punct de vedere tehnic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Made in Romania

    luni, 28.09.2015 at 19:28

    Serios? Ce ziaristi profi…. La pariu ca maine imi cumpar legal o centrala de tip vechi? Se pot vinde in continuare stocurile, nu se mai produc/importa

    • moderatorul de serviciu

      marți, 29.09.2015 at 10:04

      @ citeste si tu mai atent, nu in diagonala

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax