Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A intrat în vigoare legea prin care pot fi înființate două noi tipuri de firme: întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție

Publicat

carnetul-de-muncaÎn legislația românească au fost introduse două noi tipuri de entități juridice, printr-o lege publicată la sfârșitul lunii iulie. Deși prevederile intră în vigoare de joi, 27 august, societățile nu vor putea fi înființate înainte ca Ministerul Muncii să elaboreze normele de aplicare, termenul limită pentru publicarea acestora fiind 26 octombrie.

Legea nr. 219/2015 privind economia sociala a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din 28 iulie 2015, iar prevederile acesteia intră în vigoare de joi, 27 august.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Cum legea intră în vigoare joi, 27 august, Guvernul va trebui să aprobe normele de aplicare, până cel mai târziu la data de 26 octombrie.

Din moment ce normele metolodogice vor fi publicate, legislația românească va permite posibilitatea înființării în premieră în țara noastră a două tipuri de entități juridice: întreprinderile sociale, respectiv întreprinderile sociale de inserție.

Se dorește astfel asigurarea inserției profesionale a angajaților din grupuri vulnerabile, cum ar fi femeile, persoanele de etnie romă sau copiii institutionalizați. Documentul reglementează domeniul economiei sociale, prin care aceasta contribuie la dezvoltarea comunităților locale, la crearea de locuri de muncă și la implicarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile în activități cu caracter social și/sau economic.

Potrivit actului normativ, întreprinderile sociale și cele de inserție, trebuie să asigure o serie de „măsuri de acompaniament pentru inserția profesională a persoanelor vulnerabile”. Măsurile de acompaniament pot fi informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcție de nevoile persoanelor și alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserției sociale și profesionale a angajaților.

Totodată, întreprinderile trebuie să colaboreze atât cu serviciile publice de asistență socială de la nivel județean și local, cât și cu agențiile județene de ocupare a forței de muncă. De asemenea, se urmărește și colaborarea cu specialiști în domenii precum psihologie, asistență socială, pedagogie, formare profesională, ocupare, precum și medicină, medicina muncii sau economie socială.

Întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție

Potrivit legii, întreprinderile sociale pot fi societățile cooperative de gradul 1, dar și cooperativele de credit. Totodată, statutul de intreprindere socială poate fi dobândit și de asociații, fundații, casele de ajutor reciproc ale salariaților sau ale pensionarilor, societăți  agricole, precum și orice alte categorii de persoane juridice de drept privat care desfășoară activități în domeniul economiei sociale și respectă următoarele principii:

– prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului;

– solidaritate și responsabilitate colectivă;

– convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general și/sau interesele unei colectivități;

– control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate;

– caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;

– personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independența față de autoritățile publice;

– alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivități sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

O întreprindere socială este obligată să comunice agenției de ocupare a forței de muncă orice modificări ale actelor de înființare sau constitutive, în termen de 15 zile de la modificare, să comunice rapoartele de activitate și situatiile financiare anuale și să publice, în termen de trei luni de la încheierea anului calendaristic, raportul social anual privind activitatea desfășurată și situațiile financiare anuale în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale.

Potrivit noilor reglementari, statutul de întreprindere socială se certifică prin acordarea unui atestat de intreprindere socială. Atestatul se acordă la solicitarea persoanelor juridice mai sus menționate, pe baza actelor de înființare și funcționare. Atestatul se eliberează de către agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, și se acordă pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii, dacă se face dovada că sunt respectate condițiile care au stat la baza acordării acestuia.

Întreprinderea socială de insertie este întreprinderea socială care are permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestora să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.

Încalcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă între 2.000 de lei și 5.000 de lei. De asemenea, legea precizează că întreprinderea socială de inserție are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate. Din grupurile vulnerabile fac parte persoanele sau familiile care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependența de droguri sau alcool, sau a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială.

Documentul mai stabilește faptul că statutul de întreprindere socială de inserție se certifică prin acordarea mărcii sociale. Marca socială cuprinde certificatul care atestă statutul de intreprindere socială de inserție, cu o valabilitate de trei ani de la data emiterii, precum și un element specific de identitate vizuală care se aplică obligatoriu asupra produselor realizate sau a documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.

Întreprinderile sociale care utilizează marca socială peste termenul de valabilitate de trei ani vor fi sancționate cu 1.000 până la 2.500 lei.

Beneficii pentru întreprinderile sociale de inserție

Potrivit noilor reglementări, întreprinderile sociale de inserție pot fi finanțate din surse publice și/sau private, naționale ori internaționale, potrivit normelor juridice aplicabile fiecăreia dintre categoriile din care fac parte sursele de finanțare. Întreprinderile sociale de inserție beneficiază de gratuitate pentru emiterea mărcii sociale și înregistrarea în Registrul unic de evidență a intreprinderilor sociale.

Autoritatile administrației publice locale pot acorda facilități întreprinderilor sociale de inserție:

– atribuirea unor spații și/sau terenuri aflate în domeniul public al unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în scopul desfașurării activităților pentru care le-a fost acordată marca socială;

– sprijin, în promovarea produselor realizate și/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în comunitate, precum și în identificarea unor piețe de desfacere a acestora;

– sprijin în promovarea turismului și activităților conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric si cultural local;

– alte facilități și scutiri de taxe și impozite acordate de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii.

În scopul asigurării informațiilor necesare, corecte și complete cu privire la situația și evoluția domeniului economiei sociale la nivel național se înființează Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale, care va fi administrat de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă:

Angajatorii sunt obligați să transmită documentele care atestă apartenența la grupul vulnerabil agențiilor de ocupare a forței de muncă în termen de cinci zile de la data la care se demonstrează că persoana angajată aparține grupului vulnerabil. Lipsa acestor documente atrage după sine sancțiunea cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax