Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A intrat în vigoare legea privind supravegherea convorbirilor telefonice şi a e-mailurilor

Publicat

internet securitate

De joi a intrat în vigoare legea privind obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet de a păstra timp de 6 luni mai multe informaţii ale abonaţilor. Acestea vor fi puse la dispoziţia autorităţilor, la cerere, pentru acţiuni de prevenire şi cercetare a unor fapte.

Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu în 12 iunie, după ce a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Furnizorii de servicii de telefonie şi internet sunt obligaţi să pună la dispoziţia autorităţilor datele cerute în termen de 48 de ore sau cel mult 5 zile. Instituţiile de urmărire penală trebuie să aducă la cunoştinţa persoanei în cauză faptul că îi sunt reţinute datele, în 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

„Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, se arată în textul legii.

Legea actuală aplică este conform Directivei europene privind păstrarea datelor (2006/24/CE), adoptată de Parlamentul European în 2006, iar păstrarea datelor ar fi trebuit aplicată din martie 2009. Vechea lege în acest sens, iniţiată de Parlament în 2008 a fost declarată neconstituţională. Următoarea variantă a fost promulgată şi a intrat în vigoare de joi, 21 iunie 2012.

Monitorizarea e-mailurilor şi a convorbirilor telefonice se va desfăşura după ce vor fi publicate normele de aplicare a legii, stabilite prin hotărâre de guvern, în termen maxim de 3 luni.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax