Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nu se mai plătesc TAXE de TIMBRU pentru documentele eliberate de FISC. Prevederile care au intrat în vigoare

Publicat

taxe-impozite

taxe-impoziteDe joi, 23 iulie, a intrat în vigoare ordonanţa de guvern potrivit căreia au fost eliminate taxele extrajudiciare de timbru pentru certificatele fiscale, adeverinţele şi celelalte documente eliberate de Fisc. Măsura a fost dată în contextul în care multe dintre aceste acte se pot elibera şi online, ia procedura era mai dificilă din cauza necesităţii anterioare de achitare a acestor taxe.

Scutirea de la plata taxei de timbru, care are valoarea de 2 lei, se aplică tuturor documentelor eliberate de organele fiscale din cadrul ANAF, a căror activitate este reglementată de Codul de procedură fiscală.

Măsura privind taxele extrajudiciare vine în  sprijinul contribuabililor care vor fi scutiți de drumurile și timpul alocat achiziționării acestor timbre, transmite Guvernul. Spre exemplu, anul trecut, ANAF a emis circa 4,5 milioane de documente pentru a căror eliberare a fost necesară achizionarea de către contribuabili a timbrelor extrajudiciare. În prezent, sunt scutiți de la plata taxelor extrajudiciare contribuabilii care solicită certificate necesare pentru obținerea unor drepturi privind asistența socială, asigurările sociale și protecția socială.

Extinderea scutirii de la plata taxelor extrajudiciare pentru toți contribuabilii are scopul să reducă birocrația și să faciliteze comunicarea prin mijloace electronice. De pildă, contribuabilul poate solicita și primi prin mijloace electronice (prin intermediul Spațiului Privat Virtual – platformă electronică a ANAF care facilitează relația contribuabilului cu organele fiscale) certificat de atestare fiscală ori adeverință de venit. Însă, potrivit legislației acum în vigoare, trebuie să se deplaseze la oficiul poștal sau, după caz, la organul fiscal local/trezorerie/ altă entitate autorizată să încaseze impozite și taxe, pentru achitarea taxe de timbru, care este de 2 lei. Scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru, măsură decisă astăzi, va contribui la extinderea comunicării electronice între contribuabil și ANAF, prin emiterea în format electronic a mai multor acte administrative fiscale și procedurale.

De asemenea, actul normativ elimină obligativitatea aplicării ştampilei atât pe declaraţiile, cererile şi alte documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat aşa cum sunt definite în Codul civil, precum şi de către entităţile fără personalitate juridică, la instituţii sau autorităţi publice, cât şi pe documentele sau alte înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane.

Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ştampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent. Măsura are scopul să reducă birocrația și să simplifice regulile administrative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax