Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se aplică o nouă modificare la Codul muncii: Repausul săptămânal al salariaților e de ”48 de ore” consecutive

Publicat

carnetul-de-muncaCodul muncii se modifică din nou, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial și se aplică de luni, 11 mai. Actul normativ, adoptat de cele două Camere ale Parlamentului în lunile februarie și aprilie, aduce o modificare la Codul muncii prin care se clarifică repausul săptămânal al salariaților.

În Monitorul Oficial din data de 8 mai a apărut Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, care se aplică începând de luni, 11 mai.

Alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii prevede că ”repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”. Astfel, potrivit inițiatorilor, noua formă este mult mai concisă și nu mai lasă loc de interpretări.

Până acum, angajații au avut parte de repausul săptămânal, conform Codului muncii, în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Noua prevedere intrată în vigoare era necesară deoarece formularea inițială din actul normativ era ambiguă și permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaților.

„În Codul muncii, se face referire la faptul că perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă. Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementarilor legale, profită de neștiința angajatului, lăsându-i acestuia din urma impresia că are foarte multe obligații și foarte puține drepturi, în speță, dreptul la repaus săptămânal”, au transmis inițiatorii în expunerea de motive.

Totodată, aceștia au precizat că, pentru a elimina interpretările prin care relația angajat – angajator poate fi dezechilibrată, actul normativ are ca obiect de reglementare ”înlocuirea formulării art. 137 alin. 1 cu privire la repausul săptămânal care se acorda în <<două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica>>, cu formularea <<repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica>>”, forma propusă de aceștia fiind ”mult mai concisă și nelasând loc interpretărilor”.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax