Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”De Bun Gust” la Sibiu: Locuitorii din Alba Iulia sunt invitați la primul festival culinar internațional din centrul țării (P)

Publicat

Trei bucătari ai primului festival culinar internațional din centrul țării au invitat locuitorii municipiului Alba Iulia să participe la ”de Bun Gust”. Un festival cu mâncare din opt țări diferite, cu Pavel Stratan și Riff, cu Junii Sibiului și Trupa de balet Sibiu, cu demonstrații culinare și concursuri.

Trei bucătari, oferind invitații de pe tipsii sclipitoare, au colindat zilele acestea Alba Iulia pentru a răspândi vestea organizării primului festival culinar internațional din centrul țării. Este vorba de Festivalul ”de Bun Gust” , ce va avea loc de vineri până duminică (4 – 6 octombrie), în Piața Mare a Sibiului.

Este primul an în care la Sibiu este organizat un astfel de eveniment, în cadrul căruia invitații vor putea vedea cum se gătește în stil american, chinezesc, thailandez, unguresc, german, italian, turcesc și românesc. ”În Sibiu – ca și în restul țării, de altfel – nu există în acest moment un eveniment dedicat mâncărurilor «culte», specifice unor culturi diferite de cea românească. Treptat ne pierdem inclusiv legătura cu tradiția locală, istorică. Sibiul este locul potrivit organizării unui eveniment care să pună în valoare bucătăria internațională și de aceea vom organiza demonstrații culinare chiar în centrul acestui oraș”, spun organizatorii Festivalului.

Festival sub un cort imens

Inițial, Festivalul ”de Bun Gust” a fost gândit să se desfășoare în aer liber. Vremea ploioasă din ultimele zile a determinat organizatorii să repoziționeze întregul eveniment sub cel mai mare cort destinat evenimentelor și care se regăsește în Sibiu. Cortul acoperă o suprafață de 2.400 de mp, astfel încât mii de invitați se vor putea bucura în voie de prima ediție a ”de Bun Gust”.

 

Sub acest cort imens va fi amenajată ”strada bucătăriilor”, formată din opt căsuțe independente, dotate cu toate cele necesare funcționării unei bucătării. Aici, reprezentanții restaurantelor cu specific din Sibiu vor găti cele mai delicioase mâncăruri ale țărilor prezente în Festival. Porțiile generoase vor putea fi cumpărate la prețuri decente, astfel încât oricine să se poată bucura de gusturile din diferite colțuri ale lumii. Cele opt bucătării construite în Piața Mare vor fi flancate de alte două căsuțe destinate băuturilor: vinuri, ceaiuri, bere și sucuri.

Tot în imensul cort unde va fi construită ”strada bucătăriilor” va fi amplasată și scena Festivalului. Aici, în fiecare zi de la ora 15:00, vor fi organizate demonstrații culinare, concursuri pentru spectatori, iar seara sunt programate spectacole de dans și muzică. Între strada bucătăriilor și scenă vor fi amenajate peste o mie de locuri la masă.

Un festival care dezvoltă gusturi

Pe scena Festivalului ”de Bun Gust” vor urca și trei dintre concurenții Masterchef. Bogdan Roman, unul dintre ei, susține că e nevoie de cât mai multe astfel de evenimente. ”Ideea acestui festival mi-a plăcut extraordinar de tare. Consumatorul de la noi nu știe să mănânce, abia acum apar oamenii care știu să caute gustul și care devin interesați. Trebuie să sară gardul mâncării tradiționale, a cefei cu cartofi prăjiți și a ciorbei de fasole în pâine”. În demonstrațiile sale culinare, Bogdan va îmbina mai multe stiluri. ”Eu o să merg pe bucătăria franțuzească, eventual și un pic de «fusion». Bucătăria franceză bruschează un pic publicul neobișnuit, mulți văd că e foarte fițoasă, ca o pictură de Picasso. Până încep să guste, atunci începe lumea să își dea seama. Dar pentru ca trecerea să nu fie bruscă mă gândesc la un «fusion» între bucătăria franceză, poate și un pic asiatică și cea românească”. Alături de Bogdan, dintre concurenții Masterchef vor mai urca pe scenă Vlad Mureșan și Alexandru Hora.

Totodată, bucătarii invitați să reprezinte țările primei ediții ”de Bun Gust” spun că vor găti ”ca la alții acasă”. ”Mâncarea este gătită cu puțin ulei și foarte repede, astfel încât legumele își păstrează prospețimea și vitaminele”, susțin cei doi bucătari chinezi invitați în festival.

Mâncare, muzică și dans

”De Bun Gust” este un eveniment înscris pe agenda culturală a municipiului Sibiu și susținut financiar de Consiliul local Sibiu prin intermediul Primăriei și Casei de cultură a municipiului Sibiu. ”Astfel, mâncărurile servite aici vor fi mai ieftine decât cele din restaurante”, promit organizatorii, care vor amenaja peste o mie de locuri la mesele amplasate în centrul istoric al orașului. Între demonstrațiile culinare de pe scenă sunt programate și dansuri specifice țărilor prezente în festival, dar și concerte de muzică. În prima seară, pe scenă va urca Pavel Stratan. Și el adept al mâncărurilor sănătoase, după cum spune. ”Îmi place orice mâncare, dar mănânc numai bucatele care mă ajută să mă întrețin la fel de sănătos cum sunt, nu gras, nu prăjit, nu cu e-uri. Dimineața, fulgii de ovăz stau primii pe listă, la amiază carnea de vită, peștele, salate, iar seara, tot ceea ce înseamnă fructe”.

Un spectacol inedit este și cel al Trupei de balet în colaborare cu cei de la Riff. Spectacolul lor – „Cenușa timpului”, de Florin Grigoraș – este o fantezie alegorică, în care dansul contemporan întâlnește rockul, o poveste actuală despre individ, despre sens existenței, întrebare și răspuns, despre căutare, găsire și regăsire.

În seara de duminică, vor urca pe scenă Cindrelul Junii Sibiului, cu soliștii: Veta Biriş, Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă și Viorica Telcean.

Concursuri și rulou de zucchini, umplut cu somon fume

Pentru a vă da seama cum se va desfășura o zi din cadrul Festivalului, vă spunem că vineri – de exemplu – cei trei foști concurenți Masterchef vor pregăti pe bucătăria mobilă amplasată pe scenă Carpacio de zucchini cu tartar de pepene verde, rulou de zucchini umplut cu somon fume, Mix de fructe de sezon gratinate în Sabayon și pui tandori la grătar, cu cus-cus și stafide. Bucătarii restaurantelor Buonavista și Dabo Doner vor demonstra ”meșteșugul” preparării coastelor de porc rumenite cu lămâie, miere și cimbru și a sandvișului cu piept de pui julien și ciuperci.

Spectatorii doritori de competiție pot participa la cele două concursuri cu premii ale zilei: de recunoaștere a ingredientelor și de tăiat ceapă, iar seara se va încheia cu un concert Pavel Stratan.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax