Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi în România. Valoarea coșului minim pentru un trai decent

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei

Publicat

De câți bani este nevoie pentru un trai decent: O familie cu doi copii are nevoie de venituri de 10.450 de lei, adică 2.100 de euro, pentru a putea trăi rezonabil în România, iar una formată din doi adulți și un copil se descurcă cu aproximativ 8.600 de lei. 

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună. Asta pentru că viața s-a scumpit în România.

Informația provine dintr-un raport al Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Sydex România, care actualizează valoarea acestui coş minim de consum pentru anul 2024 la nivelul lunii septembrie.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8.586 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 6.435 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.972 lei pe lună.

Fundaţia Friedrich Ebert şi Sydex precizează că recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.

Potrivit sursei citate, creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an e determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea).

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi în România

Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată.

Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)”, se mai precizează în comunicat.

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi în România

În funcție de numărul membrilor din familie, valorile estimate sunt următoarele:

  • 10.450 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 2 copii
  • 8.586 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 1 copil
  • 6.435 lei/lună pentru o familie de 2 adulți fără copii
  • 3.972 lei/lună pentru o persoană adultă singură

Vezi și: Salariul minim european: modul în care se stabilește, adoptat de Camera Deputaților. Directivă europeană, transpusă în legislație

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    vineri, 25.10.2024 at 00:47

    De cati bani? Suficienti pentru un avion dus in alta țară. Au ajuns Bulgarii si Ungurii sa rada de noi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate