Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce arată Moș Crăciun ca un bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în roșu. Cum arată prima imagine cu el și cine a realizat-o

Publicat

Puțină lume știe cu adevărat cine a fost Moș Crăciun și de ce arată în imaginarul colectiv ca un bătrân cu barbă albă, îmbrăcat în roșu. 

Povestea lui se întinde până în secolul al III-lea, când Sfântul Nicolae a devenit, prin generozitatea sa discretă, sfântul patron al copiilor.

Oamenii își trimit mesaje de Crăciun pentru a arăta că se gândesc și țin unii la alții.

Alba24 vă prezintă un documentar despre adevăratul Moș Crăciun și despre cum a ajuns el la reprezentarea actuală, pe care o cunosc miliarde de copii. 

Cui datorăm imaginea lui Moș Crăciun?

În 1881, caricaturistul politic Thomas Nast a creeat prima imagine care se potrivește cu cea pe care o avem noi astăzi despre Moș Crăciun.

Desenul a apărut în Harper’s Weekly, și îl înfățișa pe Moș Crăciun ca pe un bărbat rotund, vesel, cu o barbă plină și albă, ținând în mână un sac încărcat cu jucării pentru copiii norocoși.

Nast a fost cel care a conturat imaginea lui Moș Crăciun: i-a dăruit costumul său roșu aprins, împodobit cu blană albă, atelierul de la Polul Nord și spiridușii.

Două imagini au apărut pe 3 ianuarie 1863, în revista ilustrată Harper’s Weekly.

Primul desen îl arată pe Moș Crăciun împărțind cadouri într-o tabără a Armatei Uniunii.

Pentru ca vreun cititor să nu pună cumva la îndoială loialitatea lui Moș Crăciun în Războiul Civil, el poartă o jachetă cu modele de stele și pantaloni colorați în dungi.

În mâinile sale, el ține o jucărie de păpușă cu o frânghie în jurul gâtului, cu trăsăturile sale ca cele ale președintelui confederat Jefferson Davis.

O a doua ilustrație îl prezintă pe Moș Crăciun în sania lui, apoi coborând un horn.

În centru, împărțit în cercuri separate, se află o femeie care se roagă în genunchi și un soldat rezemat de un copac.

”În aceste două desene, Crăciunul a devenit o sărbătoare a Uniunii și Moș Crăciun o zeitate locală”, scrie Adam Gopnik într-un număr din 1997 al New Yorker.

Cine era artistul care l-a imaginat pe Moș Crăciun?

Artistul responsabil pentru această imagine a lui Moș Crăciun era un imigrant bavarez pe nume Thomas Nast.

Era considerat extraordinar caricaturist politic și persoana care „a făcut la fel de mult ca orice om pentru a păstra Uniunea și a pune capăt războiului”, potrivit generalului Ulysses Grant.

Nast a creat figura rotundă și strălucitoare a lui Moș Crăciun. Era un om cu talentele potrivite la locul potrivit, la momentul perfect.

Înainte de începutul anilor 1800, Crăciunul era o sărbătoare religioasă, pus și simplu, fără prea multe lucruri complicate în jurul ei: fără cumpărături, fără cadouri și fără moșul cu costum roșu, care a schimbat copilăria a miliarde de copii, de atunci.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax