Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce nu se fac spitale regionale. Explicațiile premierului Ciucă: 250 de milioane de euro prin PNRR sunt prea puțini bani

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a oferit joi o explicație legată de motivul pentru care în multe orașe mari nu sunt finanțate spitale regionale, așa cum ar vrea românii. 

El spune că nu ajung banii, asta pentru că UE ar fi limitat costurile unui asemenea spital finanțabil prin PNRR la 250 de milioane de euro, pe când ar fi fost nevoie de un miliard de euro.

Pare o supraevaluare, dacă ținem cont că Guvernul Dăncilă obținuse estimări de la specialiștii cu care lucrează BEI de aproximativ 377 de milioane de euro.

Premierul spune însă că Guvernul le va finanța în schimb prin programul național Sănătate și împrumuturi de la BEI.

Practic, preia discursul celor care au condus guvernele anterioare.

„În PNRR nu a putut fi inclus niciun spital care a depășit suma de 250 de milioane de euro. Am avut condiție de la UE ca din spitalele care vor fi construite prin PNRR cel puțin trei să fie mari, iar restul mai mici.

Cele mari, discutând despre suma de un miliard de euro nu puteau să se încadreze spitale de 500 de milioane de euro și să lase bani și pentru cele mai mici.

Am lăsat lista deschisă și le vom finanța prin programul național Sănătate și împrumuturi de la BEI.

Era incorect dacă ne limitam la un singur spital, așa că asta este soluția pe care am găsit-o. Eu cred că am procedat corect”, a spus Ciucă, la Sibiu.

Povestea unui eșec

România eșuează de ani întregi în discuția despre spitalele regionale.

Pentru ridicarea şi funcționarea acestor spitale moderne, BEI și companiile de consultanță recomandă României să regândească întregul sistem medical − de la procedurile aplicate pacienților la decontarea serviciilor medicale.

Personalul care ar lucra în aceste spitale uriaşe, indiferent de vârstă, ar trebui să învețe timp de trei ani noile proceduri și funcționarea tehnologiilor de ultimă oră.

În plus, unele voci din domeniu spun că faptul că nu avem spitale regionale nu vine din lipsa finanțării cât din interesele financiare majore care beneficiază de pe urma sistemului medical așa cum este el acum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pamfil

    joi, 16.02.2023 at 16:15

    da, sunt putini bani… 250 de milioane de euro nu v-ajung pentru furtisaguri, FSN-istilor, ca asta sunteti degeaba ne prostiti cu nustiucate partide.

  2. pilu

    joi, 16.02.2023 at 20:23

    Bine spus că Romania eşuează de ani buni. Cu o mână de tăntălăi în funcţii cheie ce-aţi vrea să se întâmple ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax