Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce recomandă SRI dezinstalarea TikTok de pe telefoanele de serviciu. Pericolele majore la care sunt supuși utilizatorii

Publicat

Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a emis o serie de recomandări către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale pentru dezinstalarea și interzicerea pe dispozitivele de serviciu a aplicației TikTok.

În cadrul ședinței Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică de astăzi, în calitate de organ consultativ aflat în coordonarea strategică a CSAT, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat un raport tehnic privind riscurile de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok, din care au rezultat următoarele elemente:

 • conform Termenilor de utilizare, se permite aplicației colectarea de informații de advertising direct de pe site-urile proprii prin integrarea unor utilitare de tip TikTok Advertising, precum TikTok Pixel;
 • aplicația poate colecta un număr mare de informații despre dispozitivul utilizatorului, printre care: SSID Wifi, numărul de model al telefonului, seria cartelei SIM, IMEI, citire SMS, Adresa MAC a dispozitivului, număr de telefon, date GPS,  detalii despre alte conturi conectate la dispozitiv, acces complet la Clipboard (ceea ce poate genera riscuri de securitate cibernetică deoarece o mare parte dintre dintre aplicațiile Password Manager exploatează clipboard);
 • aplicația urmărește utilizatorii, chiar dacă aceștia au activată opțiunea  Do Not Track;
 • aplicația colectează automat date precum modelul dispozitivului, sistemul de operare, modele și ritmuri de apăsare a tastelor, IP, locație, conținut urmărit, istoric căutări, caracteristici ale conținutului postal, profiling de gen, vârstă etc;
 • aplicația își rezervă dreptul de a partaja date cu autorități publice;
 • aplicația colectează informații despre celelalte servicii și aplicații ce sunt instalate pe dispozitiv;
 • poate efectua depanare de la distanță asupra aplicației, inclusiv executarea de noi procese;
 • execută comenzi în Webview (poate duce la încărcarea de fișiere malware pe dispozitivul care găzduiește aplicația);
 • aplicația are un browser propriu încorporat cu funcții Javascript iar orice date introduse pot fi monitorizate.

Raportul tehnic prezentat de ministrul cercetării, inovării și digitalizării a fost elaborat de Centrul Național Cyberint al Serviciului Român de Informații, pe baza datelor și informațiilor rezultate din testarea aplicației Tiktok.

„Se impune o campanie de informare și conștientizare”

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a susținut în cadrul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică că există riscuri de securitate cibernetică aferente instalării și utilizării aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu din cadrul autorităților și instituțiilor publice și, în plus, că se impune o campanie de informare și conștientizare pentru cetățenii României care utilizează aplicația.

În cadrul COSC s-a decis ca fiecare autoritate publică membră COSC să facă o analiză proprie a riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok. Termenul pentru finalizarea analizei este de o săptămână.

Termenul pentru finalizarea analizei este de o săptămână

Până la finalizarea analizei și adoptarea unor acte administrative, COSC a recomandat Directoratului Național de Securitate Cibernetică să emită, în temeiul atribuțiilor legale, o recomandare către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale pentru dezinstalarea și interzicerea pe dispozitivele de serviciu a aplicației TikTok.

MCID recomandă cetățenilor României să adopte o poziție prudentă și diligentă cu privire la utilizarea aplicației TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia. Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației TikTok de către cetățenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenția că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicației la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul cibernetic.

Mai multe state din întreaga lume au interzis până acum într-un fel sau altul utilizarea rețelei de social media TikTok, măsura aplicându-se fie doar device-urilor de serviciu ale angajaților la stat, fie tuturor device-urilor din țară.

Lista statelor care au interzis într-un fel sau altul TikTok până acum:

 • Regatul Unit al Marii Britanii
 • Belgia
 • Danemarca
 • Franța
 • Norvegia
 • Țările de Jos
 • Letonia
 • Estonia
 • India
 • Pakistan
 • Bangladesh
 • Afganistan
 • Taiwan
 • Canada

De asemenea, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European au interzis aplicația TikTok de pe toate device-urile de serviciu ale angajaților instituțiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. SsS

  joi, 18.05.2023 at 18:54

  Astfel puteți interzice și Google, Facebook (instagram, whatsapp) pentru că toate fac același colectări de date !

 2. ssi

  sâmbătă, 20.05.2023 at 00:53

  SSS are dreptate! De pe telefoanele de serviciu ar trebui DEZINSTALATE toate aplicatiile prin care pot fi accesate retelele sociale, nu numai TikTok.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax