Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce vrea șeful IȘJ să o demită pe directoarea de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia: „Nu poate ocupa funcție de conducere și la stat și la privat”

Publicat

Scandalul de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia nu pare a se apropia de final. Zeci de părinți amenințau cu proteste vineri, după ce aflaseră că directoarea Veronica Suciu ar putea fi demisă din funcție de către șeful IȘJ, Dorin Sandea, pe motiv că ar fi incompatibilă pentru funcția de director al grădiniței, în condițiile în care este și președinte al fundaţiei prin care se încasează de la părinții copiilor câte o taxă de 100 lei pentru programul „step by step”. 

Părinții se tem că, prin demiterea directoarei, programul „step-by-step” prin care sunt educați copiii ar putea dispărea, ceea ce ar afecta calitatea actului didactic din instituție. Pentru că vineri, fiind plecat din localitate, Sandea nu a dat nicio declarație referitoare la decizia pe care își propune să o ia, Alba24.ro l-a contactat pe inspectorul șef al IȘJ Alba, pentru a obține detalii. Pornit de un părinte nemulțumit că trebuie să plătească 100 lei pe lună pentru un program educațional special, în ciuda faptului că grădinița este de stat, scandalul ”demiterii” directoarei este, practic, cel mai fierbinte subiect al acestui început de săptămână.

Potrivit inspectorului general IŞJ Alba, situația este certă: actuala directoare a Grădiniţei nr. 12, Veronica Suciu, va fi înlocuită din funcție pentru că ocupă, în același timp, un post de conducere la grădiniță, dar şi la fundaţia pe care a înființat-o pentru a finanța programul „step by step”. Sandea spune că acest lucru nu va afecta în niciun fel derularea programului care îi atrage pe mulți dintre părinți la această grădiniță.

„Directoarea nu va fi demisă, ci se va dispune încetarea detaşării din funcţia de director al instituţiei. Îşi va continua activitatea în cadrul instituţiei ca profesor în învăţământul preşcolar. Nu este legal ca o persoană să ocupe funcţia de director atât la o instituţie de stat cât şi la una privată”, spune Sandea.

„Se vor lua nişte măsuri acolo, care nu au nicio legătură cu step-by-step-ul. Step-by step a funcţionat, părinţii sunt mulţumiţi, reiese din tot ce s-a discutat acolo cu ei, colegii care au fost în unitate au făcut verificări legat tot ce înseamnă sesizarea respectivă, legalitatea perceperii de taxă, pentru că în esenţă asta era problema”, a precizat inspectorul general din cadrul IŞJ Alba.

Dorin Sandea a spus că în cadrul Grădiniţei nr. 12 sunt alte probleme ce ţin de conducerea şi de obligaţiile legale ale conducerii unei grădiniţe de stat. Practic, potrivit acestuia, directoarea grădinţei, Veronica Suciu, nu şi-a respectat o serie de obligaţii.

„Avizul dat de Ministerul Educaţiei în perioada 2004-2005, privind obţinerea înregistrării juridice a Fundația <Veronica>, fundaţia s-a înfiinţat ca persoană fizică juridică cu menţiunea expresă că nu ţine locul de demersuri legale pentru a putea funcţiona sau presta activităţi tip grădiniţă. Fundația, care acum funcționează în clădirea grădiniței, ar fi trebuit să deţină o altă locaţie unde să îşi defăşoare activităţile, fiind una particulară”, spune Sandea.

Sandea: „Fiind o grădiniță de stat, Veronica Suciu era obligată să accepte şi copiii ai căror părinţi nu voiau să plătească suma de 100 de lei/lună”

Dorin Sandea spune că pentru a putea derula programul „step-by-step”, Grădiniţa nr. 12 ar fi trebuit să aibă mențiunea „step” pe antetul unităţii, astfel încât părinţii să poată fi îndrumaţi spre alte unităţi de stat dacă voiau să îşi înscrie copiii în grupe tradiţionale şi că în acest caz directoarea unităţii era obligată să accepte şi copiii ai căror părinţi nu voiau să plătească suma de 100 de lei/lună, „pentru că în cele din urmă este o grădiniţă de stat şi nu una particulară”.

Aceeași situație de 9 ani. De ce s-a sesizat IȘJ abia acum?

Fundația „Veronica”, prin care se încasează sumele de 100 lei/lună/copil pentru finanțarea programului „step by step”, pentru care statul nu asigură sprijin, a fost înfiinţată în 2005 și funcționează în același fel de atunci. Întrebat de ce s-a sesizat abia acum, devreme ce este vorba despre o situație ce se petrece de câțiva ani, inspectorului general Dorin Sandea a spus că a aflat de această asociaţie în urma plângerii făcută publică de un părinte : „Nu am știut de existența acestei situații”.

În ceea ce priveşte motivul pentru care până acum, mai exact în aceşti nouă ani de existenţă a Fundației „Veronica”, nu s-a luat nicio măsură, Dorin Sandea a spus că „există şi acest argument <aşa a fost şi până acum>. Da, dar până acum nu s-au sesizat aceste lucruri”.

„Este şi o anumită agitaţie pe tema detaşării, doamna este director dacă nu mă înşel din 2000-2001 la Grădiniţa nr. 12, sigur este deja o continuitate de atâţia ani. Probabil o astfel de încetare a detaşării creează probabil şi doamnei şi colegilor anumite semne de întrebare” , a precizat inspectorul general IŞJ Alba.

„Trebuie să existe un singur director, nu doi în aceeași unitate, la fel cum trebuie să existe un singur contabil, nu doi. Sunt nişte probleme pur tehnice, care nu afectează cu nimic interesele părinţilor. Doamna directoare este foarte competentă din toate punctele de vedere, atât la nivelul calităţilor de dascăl, cât şi manageriale. Pe linie strict profesională, ca dascăl, competențele ei nu sunt contestate”, a mai spus Sandea.

Inspectorul general al IŞJ Alba a spus că a vorbit cu directoarea Grădiniţei nr. 12 pentru a stabili întâlniri cu părinţii revoltaţi, pentru a le explica că plecarea din funcţia de conducere a Veronicăi Suciu nu înseamnă desființarea programului „step by step”, care va continua ca și până acum în cadrul unităţii de învăţământ preşcolar.

Referitor la memoriul redactat de părinţii care au copii înscrişi la Grădiniţa nr. 12, Dorin Sandea a spus că l-a citit şi este înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba.

A doua demisie dispusă de Sandea: inspectoarea pentru învățământ preuniversitar, Eugenia Ignat

Directoarea Grădiniței nr. 12, Veronica Suciu, nu este singura care a intrat în vizorul inspectorului general Dorin Sandea și este pasibilă de demitere pe motiv de „incompatibilitate”. În aceeași situație se află și sora acesteia, Eugenia Ignat, inspectoare pentru învățământ preuniversitar, din același motiv. Sandea susține că Eugenia Ignat avea responsabilitatea de a sesiza la IȘJ orice situație de acest gen de la vreo grădiniță din județ, însă fiind vorba de una condusă de sora ei, șeful IȘJ  suspectează că ea nu ar făcut verificările necesare.

Sandea a precizat că obligaţia, prin ordin de ministru, de verificare şi respectare a legalităţii la tot ce înseamnă parteneriat cu fundaţii, asociaţii, mai exact legalitatea relaţiilor dintre o grădiniţă de stat şi o asociaţie privată este şi a inspectorului de specialitate. În acest caz, atribuţia de sesizare a unor nereguli tehnice îi revenea inspectorului pentru învățământul preșcolar din cadrul IŞJ Alba, Eugenia Ignat, care este şi sora directoarei Veronica Suciu.

În ceea ce priveşte încetarea detaşării din funcţia de director, inspectorul general IŞJ Alba a spus că în ultimul an, altor 10 directori ai unor unităţi de învăţământ din judeţ li s-a mai aplicat măsura, dar din alte motive decât cel în cauză.

Toți directorii care i-au înlocuit pe cei cărora nu le-a fost prelungită detașarea au avut susținerea PSD, partidul din care face parte și Dorin Sandea. Actualul inspector şcolar general a fost inclus chiar pe o listă de candidați la alegerile locale (poziția 10 din lista de consilieri județeni a USL). Pe lângă acest aspect, potrivit Legii Educației,  la numirea în funcția de inspector general, Dorin Sandea nu a întrunit condițiile pentru ocuparea acestui post, nefiind membru al Corpului Național al Experților în Management Educațional. Șeful Inspectoratului Școlar Alba și-a ”rezolvat” includerea în CNEME câteva luni mai târziu, după numirea în funcție.

Urmăriți întregul parcurs al situației produse la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, accesând link-ul de mai jos, în care veți găsi trimiteri la articole anterioare, publicate pe această temă, de la început:

Șeful IŞJ Alba vrea să o demită pe directoarea Grădiniței nr. 12 din Alba Iulia. Părinții sunt pregătiți să protesteze împotriva măsurii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

22 Comentarii

22 Comentarii

  1. bula

    luni, 24.02.2014 at 19:45

    SANDEA DEMISIA!

  2. maria

    luni, 24.02.2014 at 19:57

    Astazi a avut loc intalnirea parintilor cu renumitul domn inspector general, un om fara caracter, slab pregatit, un comunist convins care nu stim ce cauta in acest sistem si mai ales in aceasta functie. S-a dovedit a fi incapabil sa justifice in fata parintilot decizia de a o detasa sau de a o demite pe doamna directoare din aceasta functie. Singura explicatie a fost ca ~exista cauze tehnice, si asa zice legea~~. La intrebarea parintilor care lege? nu a fost capabil sa raspunda timp de 3 ore.
    Am vrea domnule Sandea sa sustineti financiar dumneavoastra cheltuielile care le implica serviciile de calitate furnizate de Gradinita 12, daca noua, parintilor nu ne dati voie sa ne ajutam copiii. Dar de ce sa facem fapte bune, sa sustinem sistemul de calitate al invatamantului cand putem sa mergem in trecut. Intrebarea mea este, si nu am reusit sa o adresez astazi din cauza ca toti cei prezenti aveau nenumarate intrebari, lasate fara respunsuri bineinteles, daca se achitau acesti bani la ISJ Alba era totul in regula? Atunci ati mai fi acordat atentie unei anonime? . Poate va mai ganditi si va cautati cuvintele in ~bagajul de cunostiinte~~ si ne veti lamuri si noi cum va continua activitatea gradiniteti in favoarea noastra si a copiilor nostri.

  3. Carcotasul

    luni, 24.02.2014 at 20:56

    Nu am nimic du doamna dar …
    OG 26 2000 Art 24 alin 4) Nu poate fi membru al consiliului director, iar daca era, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unei institutii publice, daca asociatia respectiva are ca scop sprijinirea activitatii acelei institutii publice.

    • dan

      luni, 24.02.2014 at 21:44

      Este vorba despre Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. In art 24 se spune clar si explicit ca persoana respectiva isi pierde calitatatea de membru in consiliul director de la asociatia care are ca scop sprijinirea activitatii acelei institutii publice, nu isi pierde functia de director la institutia publica. E o diferenta …

  4. dan

    luni, 24.02.2014 at 21:33

    Mr. Sandea a vorbit mult fara sa spuna nimic. Tipic celor din sleahta lui de comunisti. La un moment dat am crezut ca sunt in urma cu un sfert de secol si ne vorbeste colegul lui, Ion Ilici Iliescu. Eu cred totusi ca va avea decenta sa asculte acea mare de oameni care au venit la acesta intalnire – desi sunt convins ca fiecare avea multe lucruri de facut in acele doua ore – sa sustina o echipa competenta adunata in jurul unui foarte bun manager, in persoana d-rei Suciu Veronica. Sunt mandru de faptul ca acesti parinti s-au mobilizat atat de repede – a fost vorba totusi de cateva ore de cand s-a aflat ca va avea loc o intalnire – si sunt convins ca ar fi participat si mai multi daca sala ar fi permis acest lucru. Totodata sunt convins ca acesti parinti – care se gandesc doar la viitorul copiilor lor – vor intreprinde si in viitorul apropiat orice actiune care va avea a efect anularea deciziei insp-sef Sandea.

  5. Mimi

    luni, 24.02.2014 at 21:37

    A inceput Sandea ,,reforma” in invatamant!

  6. Mimi

    luni, 24.02.2014 at 21:42

    Ce vocali au devenit liberalii la adresa lui Sandea !!! De ce acum ? Ati girat distrugerea invatamantului din judet sustinandu- l pe acest incompetent ! Sa nu mai vorbim de adjuncta blonda care poate cu Oriflame are vreo legatura dar cu educatia in niciun caz Cam tarziu!

  7. alex

    luni, 24.02.2014 at 22:31

    Bine Carcotasule, sa-si dea demisia din fundatie, ca poate sa aleaga, asa spune articolul asta din lege.
    Dar de ce nu-l intrebi pe Sandea cate funcţii la stat are inspectorul care a fost azi in fata noastra si a tacut frumos. D-l Panta parca-l cheamă, este si inspector si director si profesor si-n comisii pe al CRJRAE sau cum ii spune , este si pe consiliul judetean…nu este incompatibil?

  8. coleg

    marți, 25.02.2014 at 08:22

    dar Sandea care are 70 ani nu trebuie sa mearga la pensie? sau nici asta nu stie!

  9. maria

    marți, 25.02.2014 at 08:29

    Si totusi de ce distinsul domn inspector nu a fost de acord cu propunerea parintilor si a doamnei directoare de a fi numit un alt presedinte in cadrul organizatiei Vaeronica astfel incat dansa sa poata sa ramana in functia de director? Care este adevaratul motiv? Noi am cautat solutii, iar dansul a cautat probleme… pacat ca si-a lasat bagajul de cunostiinte in sertarul biroului. Pacat, mare pacat, ca invatamantul nu poate face pasi inainte datorita unor incompetenti, care in loc sa se duca spre viitor merg spre trecut…

    • Lucian B.

      marți, 25.02.2014 at 16:22

      distins tovaras inspector…….

  10. XxX

    marți, 25.02.2014 at 10:23

    Dupa ce PNL-ul local s-a dat cu Havaienii, cu toate ca erau in USL (si au fost sustinuti de acestia in campanii, etc) si au lasat PSD-ul in opozitie… merita sa fie „epurati”!
    Sa va arunce Hava mai multe oase, ca ramaneti fara degete de supt 🙂

  11. cosmin

    marți, 25.02.2014 at 14:51

    Ordinul nr. 5558/2011 art. 3 (1) , Numirea D-lui SANDEA DORIN GHEORGHE ( 1 IUNIE 2012) și poziția 321 din Registrul Național al Experților în Management Educational.(jud. Alba) 5667/07.09.2012.cam ilegal pare

  12. carla

    marți, 25.02.2014 at 15:39

    Domnul Inspector scolar general- unul dintre cei mai competenti si legisti oameni in viata! Sanatate si putere!

    • cosmin

      marți, 25.02.2014 at 16:59

      Numit ilegal in functie

    • bono

      marți, 25.02.2014 at 17:51

      Stimata carla, acest tovaras inspector ne-a spus-o in fata ca noi, parintii, nu contam … si ca oricum ce a propus el se va realiza! Din pacate pt. tovarasul mai sus enuntat noi traim intr-o tara democratica iar noi , parintii care nu contam (dar platim taxe si impozite din care tovarasul isi incaseaza leafa) o sa ne manifestam punctul de vedere … in mod legal (si fara legisti).

      Partea cu cel mai „legist” chiar nu am inteles-o … „gugaleste” si tu un DEX inainte de a peria un … inspector scolar general (maior, colonel sau ce o mai fi).

    • dan

      marți, 25.02.2014 at 18:31

      da, da …competent si legist …

      dar cand a fost intrebat ce lege invoca pentru demiterea directoarei a tacut ca pacientul medicului legist …

    • medic legist

      marți, 25.02.2014 at 19:30

      Exact! De un legist ar avea nevoie!

    • groparu` si legistu

      miercuri, 26.02.2014 at 20:19

      …………CARLA ……………….AI SODOMIZAT LIMBA ROMANA…..

  13. bono

    marți, 25.02.2014 at 17:44

    JOI, 27 FEB. 2014, ora 15:00, in fata Prefecturii Alba – PROTESTUL PARINTILOR CARE AU COPII LA GRADI 12 (si nu numai) IMPOTRIVA DECIZIILOR ABERANTE ALE CLASEI CONDUCATOARE!

  14. bono

    miercuri, 26.02.2014 at 08:41

    Pt. „carcotasul” si „carla”: va sfatuiesc sa aveti interesul si rabdarea necesara pt. a-l asculta pe tov. Sandea la sedinta cu parintii de la gradi 12 – accesati link-ul:

    youtube.com/watch?v=Pm0Xwb76Yrg&feature=share

  15. andreea

    miercuri, 26.02.2014 at 20:31

    Eu as zice sa trimiteti filmul si la stirileprotv.ro/trimite-ne

    Merita sa-l vada o tara intreaga si noi sa facem cat mai public acest abuz al distinsului „domn”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax