Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De DUMINICĂ, trecem la ora oficială de iarnă. Ceasurile se dau înapoi, în cea mai lungă zi din an

Publicat

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece oficial la ora de iarnă, iar ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Ora 4 a dimineţii de duminică, 27 octombrie, va deveni ora 3, iar ziua, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

Anual, în ultima duminică a lunii octombrie, se trece la ora oficială de iarnă. Deoarece ceasul se dă înapoi cu o oră, ora 3 se repetă, iar ziua, care va avea 25 de ore, va fi declarată ca fiind cea mai lungă zi a anului.

Ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind de fapt cea “vinovată” pentru „dereglarea” ceasurilor. Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie. Scopul acestei schimbări în fusul orar este acela de a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public şi privat, prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activităţile curente. Astfel, când trecem la ora de iarnă, revenim practic la ora oficială.

Conform Convenţiei fusurilor orare, semnată de România în 1979, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), înspre est, în sens pozitiv. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Roxana CAZACU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax