Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ÎN WEEKEND: Spectacole cu ansambluri din zece ţări invitate la Festivalul Internaţional de Folclor de la Aiud. VEZI PROGRAMUL


Publicat

Festivalul Internațional de Folclor se desfășoară, pentru a treia oară, la Aiud, la sfârşitul acestei săptămâni. În acest an, evenimentul a adus în oraș zece ansambluri folclorice din nouă țări, spectacolele fiind organizate începând de joi, 25 iulie, în Piaţa Dr. Constantin Hagea din Aiud.

„Primele două ediții ale festivalului care s-au desfășurat în luna iulie a anului 2011, respectiv 2012, au reprezentat, pe lângă demersul cultural inedit, și un prilej favorabil dezvoltării și consolidării relațiilor intercomunitare, datorită prezenței pe lângă ansamblurile folclorice, a delegațiilor oficiale din orașele prezente la eveniment”, precizează organizatorii.

La ediția din 2013 a Festivalului Internațional de Folclor participă 10 ansambluri folclorice din Turcia, Grecia, Serbia, Polonia, Ucraina, Bosnia, Letonia, Ungaria și Portugalia, iar numărul total al delegațiilor ce vor fi prezenți la eveniment este de 300.

Ansambluri invitate: “Sveti Sava” Serbia, “Sonechko” Ucraina, Ansamblul Universităţii Politehnice Polonia, Ansamblurile “Korosmenti” şi “Citerazenekar” Ungaria, “Georgakis Olympios” Grecia, “Montargil” Portugalia, “Luste” Letonia, “Slavija” Bosnia, “Sakarya” Turcia. România este reprezentată de Ansamblul „Doina Aiudului”.

Spectacolele au loc în Piaţa Dr. Constantin Hagea, zilnic, de joi, 25 iulie până în 28 iulie inclusiv, în intervalul orar 20.00 – 23.00.

Duminică, 28 iulie, are loc gala festivalului şi o paradă a portului popular, care începe la ora 16.00.

Programul Festivalului Naţional de Folclor Aiud:

 

Joi, 25 iulie

20:00 – 23:00

Deschiderea oficială

Prezentarea ansamblurilor,

Ansamblul “Doina Aiudului” – Romania,

Ansamblul “Georgakis Olympios” – Grecia,

Ansamblul ”Luste” – Letonia,

Ansamblul  “Montargil” – Portugalia,

Ansamblul “Slavija” – Bosnia,

Ansamblul “Sonechko” – Ucraina,

Ansamblul “Universității Politehnice Varșovia” – Polonia,

Ansamblul “Sveti Sava” – Serbia.

 

Vineri, 26 iulie

20:00 – 23:00

Ansamblul folcloric Teius,

Ansamblul “Montargil” – Portugalia,

Ansamblul “Georgakis Olympios” – Grecia,

Ansamblul ”Citerazenekar” – Ungaria,

Ansamblul ”Korosmenti” – Ungaria,

Ansamblul “Slavija” – Bosnia,

Ansamblul “Sonechko” – Ucraina,

Ansamblul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba Iulia.

 

Sâmbătă, 27 iulie

20:00   – 23:00

Ansamblul din Lopadea Nouă,

Ansamblul ”Luste” – Letonia,

Ansamblul “Sonechko” – Ucraina,

Ansamblul “Universității Politehnice Varșovia” – Polonia,

Ansamblul “Sveti Sava” – Serbia,

Ansamblul “Dor de sat” Unirea.

 

Duminică, 28 iulie

16:00   – Parada portului popular

20:00 – 23:00 – program artistic:

– Spectacol de gala: Ansamblul “Georgakis Olympios” – Grecia, Ansamblul ”Citerazenekar” – Ungaria, Ansamblul ”Luste” – Letonia, Ansamblul ”Korosmenti” – Ungaria, Ansamblul  “Montargil” – Portugalia, Ansamblul “Slavija” – Bosnia, Ansamblul “Sonechko” – Ucraina, Ansamblul “Universității Politehnice Varșovia” – Polonia, Ansamblul “Sveti Sava” – Serbia, Ansamblul “Doina Aiudului” – Romania.

– Cantecul de final “Cui nu-i place dragostea?”

– Recital extraordinar Ionuț Fulea

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

S-a redeschis Transalpina, cel mai spectaculos drum din România. Circulația pe tronsoanele problemă, permisă în timpul zilei

Publicat

Autoritățile anunță că începând de miercuri se poate circula pe Transalpina. Șoseaua aflată la cea mai mare înălțime din România și considerată cea mai spectaculoasă din țară, a fost deszăpezită de utilaje. Totuși prin zonă nu pot circula deocamdată decât autoturismele.

Circulația este permisă doar pe parcusul zilei.

„În data de 16.06.2021 ora 13.00 a fost redeschis traficul rutier pe Dn7A (Transalpina) între localitățile Voineasa – Ranca , între orele 07.00-21.00, pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mică de 3.5t. Între orele 21.00-07.00 traficul rutier este închis”, au anunțat reprezentanții IPJ Vâlcea.

Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii – adică tronsonul Curpăt (la capătul lacului Oașa) – stațiunea Rânca.

Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic din Alba Iulia, redeschisă. PREȚURI

Publicat

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic Alba Iulia a fost redeschisă, au transmis miercuri reprezentanții Primăriei. Aceasta va funcționa între orele 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Tariful de intrare pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap este de 5 lei/15 minute. Tariful de intrare pentru adulți este de 10 lei/15 minute.

Prețul abonamentului de intrare la saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe fiind de 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 40 lei
  • pentru 20 ședințe: 75 lei
  • pentru 30 ședințe: 100 lei

Prețul abonamentului pentru adulți (durata ședință 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 80 lei
  • pentru 20 ședințe: 150 lei
  • pentru 30 ședințe: 200 lei

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate