Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 august cresc cu 12% salariile personalului nedidactic din şcoli, licee şi universităţi de stat. Proiect de ordonanţă de urgenţă

Publicat

elevi

carti De la 1 august, salariile personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12%. Prevederile sunt trecute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

În document se arată că “începând cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare se majorează cu 12% față de nivelul acordat pentru luna iulie 2015”.

De asemenea, “cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază de care beneficiază personalul nedidactic se majorează cu același procent de 12%, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se mai arată în documentul citat.

În nota de fundamentare se precizează că în perioada 2008 – 2015, salariile personalului nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare nu au mai fost modificate decât pentru recuperarea reducerilor salariale din anul 2010 și pentru asigurarea nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată conform hotărârilor de Guvern anuale.

Personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ a beneficiat de majorări salariale succesive prevăzute în OUG nr. 103/2013 și OUG nr. 83/2014, majorări care au generat nemulțumiri ale personalului nedidactic din învățământ.

Prezentul proiect de ordonanță de urgență are rolul de a detensiona situația creată între categoriile de personal din învățământ, se mai arată în document.

Astfel, ”se va soluționa din punct de vedere material și moral situația personalului nedidactic din învățământ care participă în egală măsură la buna desfășurare a procesului de învățământ”.

Se mai aminteşte că în legislaţie sunt prevăzute creșteri salariale de 5%, începând cu 1 martie 2015 și cu 1 septembrie 2015 numai pentru personalul didactic și didactic auxiliar, omițându-se personalul nedidactic din învățământ, astfel că se propune o majorare a salariilor personalului nedidactic din învățământ începând cu data de 1 august 2015.

De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanței de urgență, vor beneficia 53.848 de persoane din învățământul preuniversitar de stat și 7.468 de persoane din învățământul universitar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax