Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 decembrie, la Alba Iulia se aplică sistemul de colectare selectivă a deşeurilor. Obligaţii pentru locuitori şi o nouă taxă

Publicat

platforma deseuri subteranaAlbaiulienii vor fi obligați să asigure precolectarea deșeurilor generate în propriile gospodării sau ca urmare a activităților lucrative. Un sistem de colectare separată pe patru fracții, respectiv hârtie, mase plastice, metale și sticlă va fi implementat de Primăria Alba Iulia, de la 1 decembrie.

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de luni, 31 octombrie, un proiect privind aprobarea implementării sistemului de colectare separată pe patru fracții: hârtie, mase plastice, metal, sticlă.

Pentru atingerea obiectivelor de reciclare/valorificare a deșeurilor de ambalaje impuse de legislație, și având în vedere obligația impusă la nivelul fiecărui stat al Uniunii Europene de a implementa sisteme de colectare separată pentru obținerea a cel puțin patru fracții din deșeurile generate, Primăria municipiului Alba Iulia propune dezvoltarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de la populație pe minim patru fracții, respectiv hârtie, mase plastice, metale și sticlă.

În conformitate cu OG nr. 31/2013,  începând cu 1 ianuarie 2017 se introduce o nouă taxă de depozitare. De asemenea, există o penalitate de 100 de lei/tonă, în condiţiile în care cantitatea de deșeuri eliminată prin depozitare nu este redusă cu 15% față de cantitatea colectată, conform prevederilor OUG 196/2005 privind fondul de mediu.

Astfel, se propune aprobarea implementării pe raza municipiului Alba Iulia, începând cu data de 1 decembrie 2016, a sistemului de colectare separată pe patru fracții: hârtie, mase plastice, metal, sticlă.

Potrivit proiectului, operatorul serviciului de salubrizare, Polaris M Holding SRL, va avea obligația de a dota utilizatorii serviciului cu saci sau recipienți necesari colectării separate a deșeurilor municipale, distinct inscripționate, pe patru fracții.

De asemenea, toți utilizatorii serviciului de salubrizare vor avea obligația de a asigura precolectarea în saci sau recipiente asigurate de operator, distinct inscripționate, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax