Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De la 1 februarie, Certificatul Verde își pierde valabilitatea pentru cei care au mai mult de 9 luni de la vaccinarea cu doza 2

Publicat

UPDATE: Ministrul Sănătății a venit cu precizări după anunțul făcut joi seara, prin care anunța că valabilitatea certificatelor verzi va expira pentru cei care au 9 luni de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin.

Limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni după încheierea schemei de vaccinare e valabilă doar pentru circulația în spațiul UE, iar introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică.

„Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi apluicat și în țara noastră, că și cetățenii tromâni circulă în spațiul european”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Referitor la introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice, el precizează că decizia va fi luată în funcție de contextul epidemiologic.

„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (…) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, conchide Rafila.

Stirea Inițială

De la 1 februarie certificatele verzi pentru românii vaccinați cu două doze de mai mult de 9 luni  își pierd valabilitatea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.

Certificatele verzi ale românilor care au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, la Europa FM.

Astfel, pentru toți cei vaccinați acum un an, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila,

Ministrul Sănătății a precizat că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Bica

    vineri, 21.01.2022 at 14:24

    Valabilitatea cert verde, pe care il am, este până în luna 06.2022.
    Atunci cum rămâne cu valabilitatea doc.,de la 01.02.2022? Sau este cumva o fortare ptr a ne vaccina?

  2. Pamfil

    vineri, 21.01.2022 at 15:18

    cum vine asta? certificatul meu este valabil pana in luna 06.2022. Parca legile nu pot modifica documente oficiale retroactiv.

    Deci?

  3. s(0)

    vineri, 21.01.2022 at 15:21

    Ce mai conteaza ca valabilitatea scrisa pe certificat este pana la sfarsitul lunii Iunie 2022….o modifica asa cum vreau ei.
    Deci, pe cei care au inteles si s-au vaccinat printre primii…o sa-i sanctioneze astfel pentru ca au ales sa se vaccineze.
    Cei care nu s-au vaccinat pana acum si se vor vaccina poate, de la 1 Februarie 2022, o sa aiba certificat valabil pana la 01 Noiembrie 2022, si astfel vor avea acces oriunde.
    Halal gandire, halal conducatori … si ne mai miram de esecul „campaniei” de vaccinare !
    Chiar nu ne dam seama cat de defecti sunt oamenii astia care ne conduc ?
    Sau noi suntem si mai defecti decat ei !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax