Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De la 1 ianuarie, o categorie de pensionari vor plăti contribuții la sănătate. Cum se calculează CASS pentru pensiile respective

Publicat

De la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate o categorie de pensionari va trebui să plătească CASS ( contribuția la sănătate). Este vorba despre persoanele care beneficiază de pensii mai mari de 4000 de lei.  În același timp, de la 1 ianuarie 2022 punctul de pensie crește la 1.586 lei.

Potrivit ordonanței de urgență adoptată de guvern la mijlocul lunii decembrie, se introduce plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel, a precizat ministrul de finanțe, social-democratul Adrian Câciu.

„O măsură este introducerea contribuției de sănătate pentru pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. În contextul în care 80 la sută dintre (pensionarii) români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe.

Cum se calculează plata CASS

„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, după majorarea punctului de pensie, o persoană care avea o pensie de 4.000 de lei, va avea 4.393 de lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10 la sută. Astfel, pensionarul va plati 39,3 lei contributie la sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    miercuri, 29.12.2021 at 12:10

    SI pensionarii ” Speciali ” aia cu pensioare de 10-25 de mii de ron-i vor plati aceste contributii ? Le vor ramane destui banuti, sa-si umple burdihanele nesatule ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax