Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 iulie scad facturile la energia electrică. Vom plăti cu 2,6% mai puțin pentru curent

Publicat

Consumatorii casnici vor plăti de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, în medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficientă, a anunțat vineri Autoritatea Naționala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat joi un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultima instanță clienților casnici și asimilați clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piața concurențială) pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014.

„Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, deși prețurile din grila tarifară aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasșerii în prețul de achiziție reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a prețului energiei electrice (fără taxe) în medie cu 0,9%”, arată ANRE.

Acest lucru se datorează în principal reducerii cu circa 3,5 % a valorii medii a tarifului CPC aferenta consumului casnic, combinată cu creșterea cu 10% a gradului de dereglementare, cât și scăderii prețului mediu de revenire la energia electrică facturata la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a scăderii valorii componentei de rezervare din factura corespunzător gradului de dereglementare.

„Suplimentar față de reducerea prețului energiei electrice fără taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienta și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1 iulie 2014, a valorii contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienta, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrica la consumatorii casnici (cu consum de circa 100kWh) cu circa 1,7%”, se spune în comunicat.

Reducerea aprobată survine aplicării prevederilor din HG 1.215/ 2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termica utilă la calculul valorii supracompensării, care prevăd intervalul 2011 – 2013 ca prima perioada de evaluare a supracompensării.

„Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%. Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC și a contribuției pentru cogenerare conduce la o scădere a prețului mediu de revenire de circa 4%”, se mai arata în comunicat.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Raul89

    sâmbătă, 28.06.2014 at 09:52

    vom face cu 2.6% mai mult sex :)))

    • lupu sur

      sâmbătă, 28.06.2014 at 21:43

      Da,daca folosesti vibratorul.

  2. mdda

    duminică, 29.06.2014 at 15:35

    Super. Sa aprindem becurile ziua. Pe hartie mai putin cu 2.6% si platesti si taxa de stalp. Sa citesti o factura de la electrica iti trebuie dictionar roman -economic , numai taxe si iar taxe, te incurci in stiinta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax