Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 octombrie: Modificări pe lista medicamentelor compensate şi majorare de 10% a plafonului pentru reţetele pensionarilor

Publicat

medicamente

medicamente De la 1 octombrie, pensionarii cu venituri până la 700 de lei pe lună vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului prețului de referință, respectiv prescripției medicamentelor compensate. În schimb, 17 tipuri de produse, inclusiv Ginkgo Biloba vor fi scoase de pe lista medicamentelor compensate şi alte 21, mutate în sublista de cofinanţare. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre în acest sens.

Pensionarilor care obțin aceste venituri le vor fi acordate prescripții compensate în proporție de 90%, a căror contravaloare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 de lei pe lună, transmite Executivul.

Anterior acestei modificări, plafonul prețului de referință/prescripție era de 300 de lei lunar. Actul normativ va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2015.

Hotărârea de Guvern mai prevede ca, începând cu data de 1 octombrie 2015, 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regăsesc în ghidurile naționale și internaționale de practică terapeutică să fie retrase din Lista de medicamente ce cuprinde denumirile comune internaționale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, precum și acelea care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, după cum urmează:

9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinații rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizației de punere pe piață;

5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripție medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman;

1 DCI (Natrii iodidum) a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic;

2 DCI (Glucosaminum și Ginkgo Biloba) nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Hotărârea mai reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.

În acest fel, va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum și negocierea și încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care, în urma evaluării ANMDM, au primit decizii de intrare condiționată în Listă. Aceste noi medicamente au o importanță deosebită în elaborarea unor tratamente inovative ce reprezintă standard terapeutic în alte țări europene.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax