Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De la ce vârstă poți deveni prestator casnic și care e valoarea unui tichet. Avantaje fiscale pentru angajatori

Publicat

De la ce vârstă poți deveni prestator casnic: Legea pusă în transparență de Ministerul Muncii aduce o noutate în acest sens.

În plus, angajatorii care oferă salariaților tichete de activități casnice vor beneficia de avantaje fiscale.

Avantaje vor avea și șomerii înregistrați care vor presta munci casnice, fără ca acest lucru să le afecteze plata șomajului. Oricine va putea deveni prestator casnic de la 16 ani. 

Valoarea unui tichet va fi de 15 lei, potrivit proiectului de lege. Ministrul Simona Bucura – Oprescu spune că şomerii înregistraţi la ANOFM pot beneficia în continuare de drepturile, chiar dacă devin prestatori casnici.

Prin lege, persoanele fizice pot angaja oameni care să lucreze în gospodărie începând de la vârsta de 16 ani.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin al ministrului Simona Bucura-Oprescu, prin care se propune modelul de contract pe care angajatorii îl pot încheia cu agențiile de ocupare a forței de muncă pentru achiziția de tichete de activități casnice.

Aceste tichete pot fi oferite angajaților ca beneficiu extra-salarial și pot fi folosite de aceștia pentru a plăti persoanele care îi ajută în gospodărie cu diverse activități casnice.

Conform proiectului de ordin, angajatorii vor trebui să încheie o convenție cu agenția de ocupare a forței de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziționa un număr de tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie.

De la ce vârstă poți deveni prestator casnic: Angajat și angajator, înregistrați pe o platformă

Un element de noutate în lege vine pentru adolescenți. De la vârsta de 16 ani, aceștia pot câștiga bani devenind prestatori casnici.

Ei pot fi angajați pentru diferite activități, de la grădinărit la curățenie.

Potrivit reprezentanților ministerului, angajatorii care doresc să beneficieze de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli, cum ar fi să facă plata contravalorii acestora către agenție, să completeze datele personale ale salariaților pe tichetele emise și să distribuie tichetele exclusiv angajaților care au dreptul să le utilizeze.

Persoanele care ajută în gospodărie, plătite cu TICHETE pentru activități casnice: Ce problemă rezolvă?

“Angajatorii care oferă tichete de activităţi casnice beneficiază şi de avantaje fiscale.

Dacă un angajator acordă cel puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajaţi.

Implementarea sistemului de tichete de activităţi casnice are potenţialul de a stimula participarea persoanelor în cadrul unui raport juridic flexibil care le conferă şi calitatea de asiguraţi în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor de sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate