Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„De la șezătoarea tradițională, la obiceiuri de prindere a Postului Crăciunului”. Povești vechi și jocuri tradiționale, la Cetea

Publicat

Luna aceasta, la Cetea, a avut loc evenimentul ,,De la șezătoarea tradițională, la obiceiuri contemporane de prindere a Postului Crăciunului”, prilej cu care tinerii au avut ocazia să asculte vechi povești și să intre în atmosfera satului tradițional.

Cu sprijinul familiei Ionel și Violeta Sârbu din Cetea, artiști ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba ,,au prins postul” la Cetea, într-o veritabilă șezătoare organizată de localnici, în care tinerii au avut prilejul sa reasculte povestea celebrului personaj ,,Marţolea”, ce anima sezătorile de altădată, dar și să se amuze de jocurile și glumele practice cu astfel de prilejuri.

Oaspeții de la Alba Iulia au îmbogățit și înfrumusețat atmosfera cu momente artistice prezentate de cursanții clasei de muzică folk, coordonată de prof. Marinela Popa, cursanții clasei de instrumente de suflat, coordonată de prof. Nicolae Vancu și cu grupul „Muguri de Tezaur”, coordonat de prof. Leontina Farcaș. Alături de oaspeții sosiți în șezătoare tocmai de la Alba Iulia, a fost prezent și preotul Ștefan Urda, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța șezătorii, în contextul păstrării și transmiterii normelor morale în societatea rurală, prof. Daniel Tiutiu, autor al unei culegeri interesante de legende și povestiri din Cetea și nelipsitul animator local, prof. Nicolae Cădan.

De-a lungul timpului, localitatea Cetea din comuna Galda de Jos a constituit pentru specialiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba şi nu numai un adevărat ,,şantier” de descărcare de sarcină etno-folclorică, zona fiind extrem de ofertantă prin modul în care localnicii au păstrat în memorie elemente importante ale specificului local.

Astfel, în anul 2008 a avut loc o descindere în zonă pentru o documentare şi culegere de date din teren în vederea revigorării obiceiului Făşangilor, obicei practicat în perioada anterioară Postului Paştilor. Echipa formată din Marius Moga, Alin Nistor si Nicoleta Beca, de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, au reuşit să realizeze un film documentar ce surprinde atât perioada de pregătire a făşangilor cât şi desfăşurarea propriu-zisă a obiceiului. Au urmat apoi alte descinderi în teren, într-o echipă formată din Nicolae Cădan, profesor și folclorist din Cetea, regretatul profesor și folclorist Avram Cristea din Alba Iulia, Daniela Floroian de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba , conf. univ. dr. Bogdan Neagotă, împreună cu un grup de studenți de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, care au cules atât obiceiuri specifice locului, cât și date despre gastronomia tradițională, meștesuguri populare și ocupații specifice locului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax