Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De luni, 23 mai, peste 150 de elevi şi preşcolari din Alba vor intra în vacanţă pentru transhumanţă. Revin la cursuri din luna octombrie

Publicat

transhumantaPeste 150 de elevii și preșcolarii din cinci sate de oieri din Munții Sebeșului vor intra de luni, 23 mai, în vacanța de vară, urmând să revină la cursuri abia la 1 octombrie. În această perioadă copiii îşi vor însoți părinții în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte.

Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în pășunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânațe. De aici, după alte câteva săptămâni, se întorc în sat.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, se ocupă cu creșterea oilor și practică un păstorit de pendulare periodică.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți. În toată această perioadă a transhumanței, copiii își însoțesc familiile sus pe munte. Din acest motiv, școlile din aceste sate funcționează după o altă structură a anului școlar, aprobată de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Alba. Pentru a recupera programa școlară, copiii din satele respective merg la școală și sâmbăta în timpul anului școlar.

Și în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeași structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax