Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De luni: Ajutorul de șomaj se MAJOREAZĂ pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La cât va ajunge indemnizația

Publicat

Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare. Începând de luni, 3 octombrie, cuantumul ajutorului de șomaj se majorează și va fi egal cu valoarea indicatorului social de referință (ISR), respectiv de 525,5 lei. Suma reprezintă o creștere de 130,5 lei față de valoarea actuală a indemnizației. 

Legea nr. 273/2022, care modifică art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, a fost publicată vineri, 30 septembrie, în Monitorul Oficial nr. 954. Noile modificări vor intra în vigoare la 3 octombrie 2022.

Potrivit documentului, partea introductivă și litera a) ale aliniatului (2) se vor modifica după cum urmează:

„(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, și este egal cu:

a) valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;”

Cum se acordă în prezent indemnizația de șomaj

Potrivit legii, în prezent indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare.

Pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, indemnizația de șomaj este în prezent de 75% din valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acestuia.

Potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației. Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.

Valoarea ISR a fost majorată astfel de la 1 martie 2022, de la 500 de lei la 525,5 lei.

Având în vedere că valoarea indicatorului social de referință este de 525,5 lei, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an beneficiază de un ajutor de șomaj de 395 de lei (75% din ISR).

Cu cât se majorează ajutorul de șomaj din 3 octombrie

Din 3 octombrie, cetățenii care au cotizat minim un an vor obține o indemnizație de șomaj egală cu valoarea ISR.

Astfel, ajutorul de șomaj va crește de la 395 de lei la 525,5 lei (o majorare de 130,5 lei).

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax