Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De MARŢI: Eveniment academic la Alba Iulia. Dezbateri cu unii dintre cei mai reputați filosofi și istorici ai lumii, în Cealaltă Capitală

Publicat

afis_conferinta Cea de-a 16-a ediţie a Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy, eveniment academic și filosofic important, va avea loc între 11 și 16 iulie la Alba Iulia. Organizat de Institutul de Cercetări Umaniste al Universității București, în colaborare cu Biblioteca Batthyaneum, filiala a Bibliotecii Naționale a României și cu Institutul Teologic Romano-Catolic și susținut de Consiliul Local al municipiului, va fi cea mai importantă manifestare culturală a acestei veri.

În decursul celor patru zile, unii dintre cei mai reputați filosofi și istorici ai lumii vor dezbate și studia teme ale istoriei, științei și filosofiei moderne timpurii.

Tema din acest an a seminarului este “The Architecture of Reason: Laws, Axioms and Principles in early modern thought”, iar invitați precum Peter Anstey (IRH-ICUB &î University of Sydney), Daniel Garber (Princeton University), Philippe Hamou (Universite Paris Ouest), Rob Iliffe (University of Oxford) sau Richard Serjeantson (University of Cambridge) vor putea considera aspecte ale gândirii moderne timpurii în cadrul deosebit de fertil al celor două importante biblioteci albaiuliene.

Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy este o instituție cunoscută pe scena internațională, un seminar pentru cercetători și studenți înființat în 2001 de Vlad Alexandrescu și Dana Jalobeanu (Universitatea din București). Acest eveniment se desfășoară în fiecare an, în luna iulie, în diferite locuri din România (București, Bran, Malancrav, Tescani, iar acum la Alba Iulia).

Formatul seminarului este deja unul tradițional, îmbinând sesiuni paralele de discuții pe text, cu prezentări și conferințe magistrale. Fiecare zi a evenimentului va avea o temă specifică. Astfel, prima zi va fi dedicată studiului matematicii în perioada modernă, în cea de-a doua se vor investiga metafizica și teologia, cea de-a treia va fi destinată logicii și artei gândirii, urmând ca în ultima zi să fie aduse în discuție texte de filosofie morală și fizică.

„Un rol determinant în modelarea cunoașterii în perioada modernă timpurie l-a avut metoda de diseminare a științei. În cadrul rețelelor europene de răspândire a cunoașterii – Biblioteca Battyaneum a avut de la început un statut aparte. În prezent este un important centru de conservare al cărții din Europa de Est, inclusiv pentru sursele bibliografice pe care le deține, ignorate de cercetarea internațională în istoria și filosofia științei. Cu ocazia seminarului, o parte din aceste lucrări, ediții extrem de rare de opere teologice, filosofice, matematice și științifice, toate din secolele XV-XVIII – probabil unice în România, vor fi expuse într-un spațiu amenajat și se vor afla la îndemâna participanților, pe toată durata manifestărilor. Aceste resurse, împreună cu expertiza participanților la eveniment, pot determina descoperiri în înţelegerea contextului știinţific și filosofic al Europei în secolele XVI-XVIII”, a transmis profesorul Ovidiu Babeş de la Universitatea din Bucureşti.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate