Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De MIERCURI revin GRATUITĂȚILE pentru pensionari, elevi și studenți la transportul în comun în Alba Iulia. Anunțul făcut de STP


Publicat

”În urma discuțiilor avut cu reprezentanții AIDA TL dar, mai ales, cu Gheorghe Rădulescu – Director Direcția de Monitorizare Teritorială din cadrul Consiliului Concurenței, STP a decis reintroducerea gratuităților pentru cei în măsură să le primească, pe raza municipiului Alba Iulia.

Ca urmare a unor adrese înaintate de primăria din Alba Iulia către Consiliul Concurenței, reprezentantul acestui organism a demarat o cercetare în teren.

Gratuitățile vor fi reintroduse de miercuri, 10 martie.

Concluziile dovedesc, încă o dată, valabilitatea contractului pe care STP îl are cu AIDA TL și faptul că măsura amânării plăților de către primărie este una nelegitimă, cu singurul efect de a crea probleme în activitatea operatorului de transport.

Neplata datoriilor asociată intenției de a introduce un alt operator, poate crea un ajutor de stat ilegal/incompatibil pentru oricine ar profita de dificultățile STP.

După vizita la primărie și întâlnirea cu  Iancu Popa, președintele AIDA-TL, reprezentantul Consiliului Concurenței a informat STP cu privire la faptul că săptămâna viitoare va reveni la Alba Iulia, pentru a vedea cum evoluează situația.

Acest fapt, împreună cu decizia ANRSC și semnarea contractului de către primarul Gabriel Pleșa ne dau speranța că acest episod, nedorit de nimeni, nu se va mai repeta.

„Nu avem niciun motiv să prezentăm altfel lucrurile, decât așa cum sunt. Nu am luat decizii arbitrare, doar pentru că am vrea să dăm o lecție sau să certăm pe cineva.

Fără plata datoriilor, STP trebuia să încaseze direct de pe trasee banii pe bilete pentru a putea păstra activitatea. Transportul nu este doar al celor cu beneficii și gratuități. Este și al celor care merg la lucru, al privaților care depind de oamenii care circulă, al tuturor.

Am decis că e mai bine să-l păstrăm fără a periclita nevoile de deplasare ale albaiulienilor, ci doar prin suspendarea gratuităților.

Revenim NU pentru că șefii din Primăria Alba Iulia au dat dovadă că și-au schimbat strategia de a plăti doar ce și când vor ci, pentru că, alte instituții, tot mai multe, ne spun să avem încredere că primăria trebuie să facă ceea ce este legal și normal.

Am auzit de tot felul de atitudini dictatoriale, pe care nu le pot pune în cârca domnului Pleșa, dar pe care angajații dânsului, ca viceprimarul Popescu, le folosesc.

A fost, se pare, un moment în care viceprimarul Popescu a afirmat că el decide când și cum se plătește. Dacă e așa și el decide, îi transmit că noi avem intenția de a renunța la penalitățile aplicabile datoriilor, cu singura condiție ca plățile să se facă până la data de 15 martie 2021.

Vorbim de 2,3 milioane de lei, care au termenul de plată depășit, dintr-o datorie totală de 3,5 milioane de lei. Blocajele instituite de domnul Popescu nu sunt normale. În acea instituție există și oameni responsabili, care merită să știe ce documente zac pe masă la discreția cuiva.

Domnul Popescu să se abțină dacă e prea legat emoțional și personal de acest subiect și de cei care au dorința să vadă STP pe butuci.

Albaiulienii nu mai pot fi folosiți în această tentativă de preluarea de către Livio Dario a unui serviciu public, prestat legitim.” Stelian Nicola, director general STP Alba.

Păstrăm și întărim dorința de a participa activ la evaluarea, în cât mai scurt timp, traseelor de transport, pentru optimizarea și reducerea costurilor.

Dar credem cu tărie, că în această perioadă dificilă, războiul unei autorități ca Primăria Alba Iulia cu un operator privat este injust și nu face decît să-l slăbească nedrept pe cel din urmă.

Angajații STP au nevoie de salarii, siguranța transportului depinde de piesele și consumabilele pe care le utilizăm, iar propaganda nu ține loc de motorină.

Modul în care se cheltuie banii orașului pentru transport se poate ajusta, iar dacă cineva nu mai dorește să acorde gratuități, poate cere acest lucru. Totul se poate aborda constructiv și cu respectarea obligațiilor contractuale, fără presiuni și abuzuri”, au declarat reprezentații STP într-un comunicat de presă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    marți, 09.03.2021 at 21:25

    Asa-i cand pui viceprimari niste ingamfati prosti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație la Șeușa, comuna Ciugud. Câțiva oameni din sat au ieșit să stingă focul

Publicat

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 22:30, la Șeușa, comuna Ciugud. 

Iarba uscată și tufele de pe un deal din apropierea satului, au luat foc pe o zonă extinsă. 

Câțiva oameni din localitate au ieșit afară, încercând să stingă incendiul. Flăcările sunt departe de zona locuită a satului, nefiind pericol ca focul să ajungă la case.

Foto: Cititor Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil. ”Este ușor, nu mai avem nevoie de parole”

Publicat

Românii au devenit tot mai interesați să plătească la magazine cu telefonul mobil, cu ceasul sau brățările. Astfel, România a ajuns în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Crețu managerul general al Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia și Malta, la DCNews unde a vorbit despre alternativele plăților cu cardul: plățile cu telefonul, ceasul sau brățările.

„Am vorbit până acum despre plata cu cardul, dar foarte interesant e saltul făcut de plățile cu telefonul mobil, cu ceasuri, cu brățări. Anul trecut, în România, creșterea plăților cu mobilul era de 10% de la lună la lună.

Deja, și aici, România e în top 10 mondial pentru creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Am intrat în utilizarea amprentei sau a recunoașterii cu ajutorul irisului, deci odată ce începem să utilizăm telefonul mobil e mult mai ușor, nu mai avem nevoie de parole.

E mult mai ușor, nu mai trebuie să luăm portofelul.

Luăm doar telefonul mobil sau, când ieșim la alergat, putem plăti cu anumite ceasuri unde dorim. Rețeaua de comercianți, de terminale, este eminamente contactless, peste 90 – 95%.

Anul acesta credem că vom termina cu aproape de 100% din terminalele POS care vor accepta plățile contactless.

Practic, fenomenul este de noua normalitate”, a declarat Cătălin Crețu

Schimbări majore în comerțul online

Segmentul online a beneficiat masiv, mai ales magazinele de amenajare a locuinței, magazinele alimentare și bineînțeles magazinele pentru haine și accesorii.

Știm foarte bine că schimbarea a venit nu doar din partea deținătorilor de carduri, dar a venit și din partea comercianților. Mulți dintre ei, pentru a supraviețui, au deschis și comerțul online, și vânzările online.

Alții, efectiv au fost puși pe hartă. Gândiți-vă că înaintea acestei perioade, care era prezența sau vizibilitatea firmelor de livrare la domiciliu? Foarte redusă. În această perioadă efectiv au crescut exponențial.

Sau dacă ne gândim la aceste firme noi care activează în zona de mobilitate urbană. Este un concept nou și poate puțin metaforic pentru toate firmele acelea care au distribuit scuterele electrice în țară, prin orașele mari.

Înainte foarte puțină lume le folosea. Iată că odată cu restricțiile acestea, din ce în ce mai mulți oameni au apelat, și-au înregistrat cardurile, și au început să facă aceste tranzacții fără să simtă efectiv. „, a declarat Cătălin Crețu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi, la șase luni de la trecerea prin COVID. Studiu

Publicat

Mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu. 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome post-vindecare.

Studiul făcut de Regina Maria, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Studiul arată că, la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internaționale confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

Diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare demarat de Regina Maria, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci angajați ai Spitalului Județean de Urgență Alba, confirmați COVID după vaccin. Trei dintre ei sunt medici

Publicat

La Spitalul Județean de Urgență Alba au fost înregistrate cinci cazuri în rândul personalului, confirmate COVID ulterior imunizării.

Trei dintre cei cinci sunt medici. Aceste persoane au fost confirmate pozitiv după ce s-au vaccinat.

”Cinci cadre medicale, dintre care trei medici, o infirmieră și un registrator medical, au fost confirmate cu COVID-19, din februarie și până în prezent, după ce au primit ambele doze de vaccin.

Toate cazurile au prezentat forme ușoare și au avut o evoluție favorabilă. Precizăm că toate cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, indiferent dacă au fost imunizate sau nu, sunt testate constant în scop preventiv, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor”, au precizat reprezentanții SJU, pentru Alba24.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Alba a dat detalii despre protecția oferită de vaccin.

”Vaccinul oferă o protecție de până la 94% împotriva bolii și de 100% împotriva formelor severe ale bolii. Vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de a ne proteja și totodată de a reduce numărul de cazuri noi”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate