Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De SÂMBĂTĂ, modificări la CODUL RUTIER. Centuri de siguranţă şi sisteme de fixare a copiilor în scaune, obligatorii. Informare de la IPJ Alba

Publicat

?????????? Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba informează că din data de 14 februarie intră în vigoare dispoziţiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule. Poliţiştii precizează că prin noile reglementări nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou Cod Rutier”.

În acest context, în perioada 12 – 28 februarie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba derulează Campania de informare „Centura de siguranţă salvează vieţi”.

Această campanie vizează informarea conducătorilor auto în legătură cu noile dispoziţii legale privitoare la folosirea centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaunele din vehicule.

Campania se derulează pe teritoriul întregului judeţ, iar, pe lângă sfaturile utile unei călătorii în siguranță, poliţiştii oferă materiale informative ce cuprind precizări privind condiţiile în care pot fi transportaţi copiii.

O astfel de activitate s-a desfăşurat joi, 12 februarie, în Alba Iulia. Poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu poliţişti ai Biroului Rutier Alba Iulia şi poliţişti ai Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii au fost prezenţi în zona unităţilor de învăţământ din municipiu şi au oferit materiale informative părinţilor care şi-au lăsat copiii la şcoală.

Începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislația comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor din Ordonanța de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule.

Astfel, copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

În Hotărârea de Guvern au fost introduse şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţă. Astfel, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. În aceste cazuri este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă, situație în care copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. Șoferul este obligat să aibă asupra sa certificatul medical de scutire şi în acesta trebuie să fie menţionate afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă şi durata de valabilitate.

Sancţiunea prevăzută pentru nerespectarea noilor prevederi legale este de 4-5 puncte-amendă (până la 487,5 lei) şi 3 puncte de penalizare.

Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015, un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax