Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De VINERI: Noi reguli la regimul armelor şi muniţiilor. Precizări despre armele de colecţie, de vânătoare şi examenul psihologic

Publicat

arma 1 Poliţia Română informează că vineri, 15 ianuarie, vor intra în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor.

La data de 15 decembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 929, Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Actul normativ începe să producă efecte juridice la o lună de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv la data de 15 ianuarie 2016.

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale și protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.

Lege prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:

Stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine;

Colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă;

Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

Vezi şi Deţinătorii de arme pot fi examinaţi psihologic oricând, la cererea autorităţilor. Ce se întâmplă dacă nu se prezintă la test

În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate.

Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită.

A fost reglemementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.

Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.

La nivelul Inspectoratului de Politie Judeţean Alba, Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase este structura cu atribuţii privind asigurarea respectării dispozițiilor legale la regimul armelor şi muniţiilor, autorizarea persoanelor fizice si juridice pentru deținerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi prevenirea, descoperirea şi constatarea infracţiunilor şi a faptelor contravenţionale la acest regim.

Programul de lucru cu publicul la ghişeul Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase este următorul:

  • marţea între orele 09.00- 14.00
  • joia între orele 12.00-18.00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Blue

    joi, 14.01.2016 at 22:56

    Niste comunisti nenorociti, carora nu le pasa de propria populatie, ba chiar o sfideaza cu tot felul de legi nerusinate. Ca sa se stie, legea asta a fost data la comanda unor sefi militieni, facuti comandanti la apelul bocancilor !! Nu au fost ascultati cei interesati, nu i-a interesat nimic si nimeni, astia calca in picioare orice si pe oricine. Este ABSOLUT UIMITOR CUM 500 DE RATATI-SENATORI SI DEPUTATI POT SA ISI BATA JOC DE 20 DE MILIOANE DE ROMANI FARA CA ACESTIA SA II CALCE LITERALMENTE IN PICIOARE !! Vezi si legea pensiilor speciale pentru ei si „prietenii” lor primarii-infractori locali!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax