Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: Debut grandios al Festivalului ”Strugurele de Aur” din Alba Iulia. Nicolae Furdui-Iancu a avut parte de o lansare specială a noului album

Publicat

Grandioasă. Așa poate fi descrisă într-un cuvânt prima zi a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, ediția a XI-a. Punctuali și serioși, organizatorii s-au ținut de cuvânt și au început spectacolul la ora 18.30, show care a durat aproape șase ore.

O serie de 21 de concurenți au intrat, joi seara, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, pentru a-și dovedi virtuozitatea. Probele – o doină și o melodie la alegere – au fost impuse de organizatori, în vreme ce participanții care au dorit să fie incluşi în secțiunea ”Drumul Vinului – Țara Vinului” au mai interpretat o melodie. Astfel că în prima seară au participat 16 concurenți pentru Marele premiu la categoria soliști vocali, în vreme ce cinci participanți și-au etalat măiestria ca solişti instrumentişti.

Imediat după concursul ”Strugurele de Aur”, în fața sălii umplute până la refuz, au urcat pe scenă nume grele ale folclorului românesc. Seria recitalurilor a fost deschisă de prezentatoarea Mărioara Murărescu, celebra realizatoare a emisiunii ”Tezaur Folcloric”. Aceasta a avut parte de o primire specială din partea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care i-a oferit un buchet de flori, cu ocazia zilei de Sfânta Maria. Mărioara Murărescu a prezentat albumul „La omu` cu suflet bun”, semnat de  Nicolae Furdui-Iancu.

Lansare de album emoţionantă, în prezenţa familiei

Interpretul de muzică populară Nicolae Furdui-Iancu a lansat cel de-al VII-lea album al său, cel pentru care solistul a așteptat timp de un deceniu. Acesta și-a lansat noul CD ce conține 22 de  melodii, în prezenţa membrilor familiei, care se aflau în sală.

Albumul prezintă o varietate de genuri, de la melodii patriotice, sobre, care l-au făcut celebru, la învârtite, țarine și doine. Nicolae Furdui-Iancu a arătat oamenilor o latură sentimentală, interpretând  melodii care au impresionat auditoriul.

Recitaluri extraordinare: Valentin Bertea i-a încântat pe albaiulieni

Au urmat recitaluri extraordinare, susţinute de Ansamblul „Jidvei” România, Dorin Pintea, Ana Maria Ion Oprișan, Daniel Pop, Mioara Velicu, Liliana Laichici, George Nucă, Gheorghe Gheorghe, Alexandru Petcu, Gabriel Andrei şi Mariana Deac.

Printre interpretările apreciate de public s-a aflat şi cea a  tânărului de doar 10 ani, Valentin Bertea, din Fălticeni, județul Suceava, care a adus zâmbet pe chipurile spectatorilor atât prin melodiile oferite, cât și prin conversația de pe scenă cu Mioara Velicu, o solistă consacrată a Moldovei.

Vineri, de la ora 18.30, albaiulienii vor avea parte de cea de-a doua zi a festivalului, în care vor fi prezenți alți 20 de concurenți şi vor urma recitaluri susţinute de:

– Ansamblul „Jidvei” – România și „Junii de la Jidvei”

– laureați ai anilor precedenți: Eugenia Horoba și Alexandru Pugna, Ancuța Matei, Ovidiu Homorodean, Alisa Toma, Florin Mircea Târziu, Sebastian Stan, Ciprian Roman, Felicia Stoian și Maria Coman;

– Cornel Borza, Antoanela Feche, Liviu Buțiu și Diana Ionela Jurjuț

–  Florentina și Petre Giurgiu

– Ionuț Fulea, acompaniat de Orchestra „Jidvei” România

– Maria Dragomiroiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Virgil Onita

    vineri, 09.09.2011 at 22:31

    FELICITAR domnule Nicolae Furdui Iancu pt acest nou proiect realizat: albumul „La omu cu suflet bun”.Cu regretul ca nu am putut onora invitatia Dvst ,la lansarea de la Alba Iulia,va trasmit ca Producatorul CD-ului LIBRIS Brasov este onorat ca albumul Dvst face parte din catalogul firmei noastre.Suntem convinsi ca iubitorii de folclor vor aprecia pe toti cei implicati in acest proiect.Virgil Onita-Presedinte al Asociatiei Culturale LIBRIS Brasov.

  2. Ancuta Costea

    luni, 12.09.2011 at 12:58

    buna!…felicitari pentru fotografii! Va rog frumos, daca puteti sa imi trimiteti o poza sau cate ati facut in timpul in care am cantat si eu, am fost ultima concurenta din prima seara, v-as fi foarte recunoscatoare!..multumesc frumos

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Când este interzis să folosești pocnitori sau artificii: Ce pedeapsă poți să primești dacă încalci legea. Avertismentul poliției

Publicat

Se aproprie Revelionul, iar odată cu sărbătorile apar și vânzătorii de ponitori și artificii. Pentru a preveni comerțul cu materiale priotehnice, polițiștii din Alba, dar și din țară își intensifică acțiunile preventive. 

Aceștia vor efectua controale în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, dar și la producătorii autoritzați. 

De asemenea, polițiștii atrag atenția ca mare parte dintre materialele pirotehnice pot fi periculoase dacă nu sunt folosite pe persoane avizate.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 metri de păduri.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Anul trecut, în cadrul Acțiunii  ”Foc de Artificii”, în cadrul căreia au fost făcute controale la zeci de firme, în târguri, piețe și centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice. În urma acestei acțiuni au fost întocmite 29 de dosare penale și au fost efectuate 8 percheziții. De asemenea, peste o tonă jumate de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, și P1, în valoare de peste 196.000 de lei, au fost confiscate.

De la debutul acțiunii, în acest an, au fost constatate 2 infracțiuni, aplicate 6 sancțiuni contravenționale și au fost confiscate 19 kilograme de articole pirotehnice.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Corul Belcanto al elevilor școlii Avram Iancu din Alba Iulia, în concert la Biserica Maieri I, cu ocazia Sfântului Nicolae

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au cântat în Biserica Maieri I, pentru credincioșii care au participat la slujba religioasă de Sfântul Nicolae. 

Reprezentanții unității de învățământ au precizat într-un comunicat de presă următoarele: ”Corul Belcanto al ciclului gimnazial și elevii clasei a III-a C de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia au pregătit un dar de suflet pentru credincioșii Parohiei Maieri I, care au participat la slujba religioasă de Sfântul Nicolae.

Elevii au fost coordonați de prof. Gabriel Bucur, directorul școlii, Simona Florea, profesor de religie şi de Virginia Muntean, profesor pentru învățământul primar.

În această atmosferă de sărbătoare, elevii au oferit un emoționant moment artistic care a cuprins o scenetă religioasă ,,Sf. Nicolae” pregătită de elevii clasei a III-a C și câteva colinde interpretate de Corul Belcanto.

La finalul liturghiei, copiii au oferit credincioșilor, părinților și bunicilor prezenți îngerași magici confecționați cu mult suflet de aceștia la școală, pe care au scris mesaje de felicitare cu prilejul sărbătorilor de Crăciun.

Directorul Gabriel Bucur a transmis faptul că  parteneriatul dintre Şcoala “Avram Iancu” şi Biserica Maieri I există de mai mult timp şi prin activităţile care se realizează în cadrul acestuia, cele două instituţii încearcă să îndrepte paşii copiilor către adevăratele valori creştine.

Părintele Nicolae Topârceanu a mulțumit pentru minunatul dar oferit de elevii școlii, subliniind faptul că prin acest parteneriat  școală – biserică se formează cel mai bine profilul moral al elevilor, educaţia religioasă fiind una dintre laturile care contribuie la realizarea omului frumos: moral, cinstit, demn, integru.

Copiii au fost răsplătiți, la final, cu aplauze, felicitări și dulciuri oferite din partea parohiei Maieri I”, au precizat reprezentanții școlii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Explozie de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii în Alba. Câte persoane s-au îmbolnăvit în ultimele zile

Publicat

Peste 2000 de cazuri de pneumonie sau infecții acute ale căilor respiratorii s-au înregistrat în ultimele zile, în județul Alba. Mai exact, în ultimele șapte zile s-au înregistrat cu 690 mai multe cazuri decât în 2021, în același interval de timp. 

Dacă în anul 2021, în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie s-au înregistrat 1278 de cazuri de infecții acute căi respiratorii superioare și 201 de cazuri de pneumonie, în 2022, aceeași perioadă, cazurile s-au înmulțit.

Mai exact, reprezentanții DSP Alba au transmis la solicitarea alba24.ro, că în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie 2022, s-au înregistrat 1914 cazuri de infecții acute căi respiratorii superioare și 255 cazuri de pneumonie, din care 65 cazuri internate.

La nivel mai amplu, din data de 3 octombrie și până în 4 decembrie 2022, în județul Alba s-au înregistrat 25.492 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii și cazuri de gripă.

Este vorba despre:

IACRS (Infecții acute cai respiratorii superioare): 22997 cazuri, din care 214 cazuri internate (pondere internări 0,93%)

Pneumonii: 2495 cazuri, din care 333 cazuri internate (pondere internări 13,35%)

Gripă: 3 cazuri, din care 2 cazuri internate.

Comparativ cu 2021, sunt cu 2470 de cazuri mai mult decât în perioada similară a anului.

În 2021, potrivit datelor DSP s-au înregistrat:

IACRS (Infecții acute cai respiratorii superioare): 19422, cazuri din care 82 cazuri internate (pondere internări 0,42%)

Pneumonii: 3600 cazuri, din care 194 cazuri internate (pondere internări 5,39%)

Gripă: 0 cazuri

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prețuri la târgul de Crăciun din Alba Iulia: Cât costă un vin fiert, o cafea, o ciocolată caldă, un langoș sau un burger

Publicat

Târgul de Crăciun din Alba Iulia s-a deschis marți, 6 decembrie și va funcționa până la mijlocul lunii inauarie 2023. În târgul de Crăciun din Alba Iulia au fost amenajate 20 de căsuțe pentru vânzarea de produse, dar sunt și comercianți care au venit cu locul lor de vânzare. 

Pe lângă patinoar și câteva jocuri de bâlci, precum mașinuțe, sau un carusel pentru copii, există și comercianți care vând produse alimentare: de la vin fiert la burgeri.

Cei care vor să viziteze târgul de Crăciun de la Alba Iulia trebuie să știe că prețurile variază între 5 și 35 de lei, în funcție de ceea ce vor să cumpere și să consume.

 

Imediat după deschidere am căutat să vedem prețurile practicate de comercianți la cele mai populare produse.

Spre exemplu, un pahar de vin fiert pornește de la 7 lei și ajunge până la 12 lei în funcție de cantitatea dorită.

O cafea se vinde cu 6 lei, iar un ceai de fructe cu 5 lei.

Dacă vrei o ciocolată caldă, la o căsuță prețul afișat era de 7 lei. Pentru cei care vor ceva dulce, un kurtos kalacs, se vinde cu 20 de lei. Pentru cei care vor ceva mai sărat, un langoș cu brânză are un preț de 15 lei la târgul din Alba Iulia.

De asemenea o porție de clătite se vinde cu 20 de lei.

Pentru cei pe care îi prinde foamea după o oră de patinaj, un burger la târgul de Crăciun costă între 29 și 35 de lei, în funcție de burgerul pe care îl dorești.

Și dacă tot am pomenit de patioar, tariful este de 15 lei pe oră pentru adulți și 10 lei pentru copii. De asemenea sunt ore gratuite în timpul zilei pentru cei mici și persoanele cu dizabilități.

Tot la capiolul distracție, 2 minute în carusel costă 15 lei, iar dacă vrei să te dai în mașinuțele electrice vei scoate din buzunar, pentru două persoane 20 de lei.

Târgul de Crăciun va fi deschis la Alba Iulia până în data de 15 ianuarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax