Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deces din cauza gripei porcine, într-un judeţ vecin. În Alba, peste 7.000 de persoane au fost vaccinate antigripal

Publicat

De la începutul anului, au fost înregistrate două decese din cauza gripei porcine. Este vorba despre o femeie de 55 de ani din judeţul Mureş şi un bărbat de 45 de ani din Galaţi. Cele două victime ale virusului A1H1 nu erau vaccinate. Potrivit DSP Alba, în judeţ continuă campania de vaccinare antigripală, până în februarie fiind administrate peste 7.000 de vaccinuri. Deocamdată, în Alba a fost raportat doar un singur caz de gripă, fără vreo legătură cu virusul A1H1.

Cele două decese au fost confirmate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătăţii. S-au produs în perioada 27 ianuarie – 2 februarie.

Potrivit directorului adjunct al DSP Alba, Gabriela Todea, în Alba campania de vaccinare antigripală continuă. Până în februarie, au fost administrate 7.728 de vaccinuri antigripale către persoanele din Alba, prin intermediul medicilor de familie. Aceştia mai au în stoc aproximativ 200 de vaccinuri.  La nivel naţional, au fost vaccinate până acum 540.000 de persoane.

Din decembrie, în judeţul Alba au ajuns 8.000 de doze de vaccin antigripal, pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, acestea fiind distribuite medicilor de familie.

Persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice – în special boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice -, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele sunt prioritare pentru vaccinarea antigripală.

Pentu a preveni afecţiunile respiratorii grave, medicii recomandă evitarea pe cât posibil a spaţiilor aglomerate, consumul de legume şi fructe şi alte alimente cu conţinut de vitamina C şi consumul de lichide. De asemenea, în cazul în care sunt prezente simptome ale răcelii, este recomandată consultarea medicului de familie sau de specialitate şi evitarea administrării tratamentului cu antibiotice fără o prescripţie în acest sens.

Din cele un milion de doze de vaccin antigripal avute în vedere de Ministerul Sănătăţii, 600.000 sunt din import, iar 400.000 sunt produse de Institutul “Cantacuzino”. Acestea din urmă nu au mai fost distribuite, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a constatat că sunt neconforme. Este vorba despre seriile de vaccin de la 13-01 până la 13-08, pentru care au fost prelevate eşantioanele necesare aplicării procedurii de eliberare oficială a seriei. În urma analizei de laborator a eşantioanelor testate, s-a constatat înregistrarea de rezultate în afara specificaţiei, pentru unul dintre parametrii testaţi, şi anume „endotoxine bacteriene”, pentru toate eşantioanele din seriile de vaccin. Rezultatele pentru ceilalţi parametri testaţi s-au încadrat în specificaţii.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a precizat că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a fost testat, în cadrul studiului clinic, pe 62 de persoane cu vârste între 20 şi 80 de ani, reacţiile adverse fiind minore, similare cu cele înregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import.

Reamintim că în ianuarie 2012 mai multe loturi de doze de vaccine fabricate de Institutul Cantacuzino au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax