Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie a Ministerului Educaţiei: Universităţile nu vor mai primi locuri bugetate, ci granturi de studiu

Publicat

universitate

Ministerul Educaţiei nu va mai aloca din această toamnă locuri bugetate la instituţiile de învăţământ superior, ci granturi de studiu. Măsura se va aplica universităţilor din ţară care vor avea libertatea de a decide cum va împărţi aceşti bani studenţilor.

Universităţile vor avea posibilitatea să fragmenteze aceste granturi după bunul plac, până la punctul în care un student la buget va primi doar jumătate din sumă de la stat, iar restul din buzunar. Decizia Ministerului ar putea determina dispariţia în totalitate a locurilor bugetate. Pe baza acestor granturi, vor fi alocate fonduri pe cicluri de studii universitare. La nivelul ţării, vor fi alocate în acest an 45.887 de granturi pentru ciclul de licenţă. Alocarea pe student s-a mărit anul acesta de la 2.500 de lei la 4.000 de lei, sumă calculată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea în Învăţământul Superior. De asemenea, universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare.

Cătălin Baba, ministerul Educaţiei asigură că taxele de studiu la universităţi nu se vor mări, în ciuda creşterii granturilor şi că instituţiile de învăţământ superior vor decide dacă vor împărţi granturile de studiu de la MECTS.

„Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi, în Senatele universitare sunt 25% reprezentanţi ai studenţilor. Practic, va fi o decizie luată de cadrele didactice şi de studenţi şi ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi”, a explicat Cătălin Baba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax