Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie BOR: Preoţii, obligaţi să semneze „acte de fidelitate” faţă de Biserică. Jurământ pentru personalul clerical

Publicat


patriarhia roBiserica Ortodoxă Română a introdus o obligaţie pentru preoţi, personalul cu funcţii de conducere sau execuţie din BOR, dar şi pentru cei care administrează bunuri bisericeşti. Trebuie să semneze un Jurământ sau Act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al BOR, în ianuarie.

Cei care trebuie să semneze acest act jură în faţa lui Dumnezeu că îşi vor îndeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, nu îşi vor însuşi venituri sau avantaje necuvenite şi vor pastra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu.

Obligaţia revine întregului personal cu funcţii de conducere sau execuţie de la Patriarhia Română, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mănăstiri, asociaţii şi fundaţii bisericesti, precum şi persoanelor nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericeşti (epitropii şi consilierii parohiali şi voluntari).

Jurământ sau Act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică

În numele Sfintei Treimi,

Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , având atribuţii de (..) jur înaintea lui Dumnezeu şi a Chiriarhului meu  (..) sau a delegatului Său (..) ca, în perioada desfăşurării activităţii în responsabilitatea de  (..), voi îndeplini obligaţiile prevăzute în Decizia de numire (contractul de munca sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplină conştiinciozitate, onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, nu îmi voi însuşi nimic din bunurile Bisericii, nu îmi voi însuşi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoană sau pentru altă persoană sau entitate, nu voi tăinui şi nu voi favoriza astfel de fapte de care aş lua cunoştinţă, voi păstra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu, respectând prevederile statutare şi regulamentare bisericesti, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale organismelor eparhiale, dispozitiile autorităţii superioare bisericeşti şi legislaţia în vigoare privind administraţia bunurilor.
În caz contrar, voi suporta toate consecinţele canonice, administrative şi disciplinare bisericeşti, pe care autoritatea bisericească le va dispune„, se arată în document.

Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Banescu, spune că a mai existat “practica semnării ocazionale a unor angajamente şi jurăminte de onestitate şi fidelitate. Acum este ceva mai sistematic si generalizat. Este un act sprijinit pe două idei fundamentale: fidelitate faţă de instituţie şi onestitate în administrarea bunurilor cu care respectiva persoană intră în contact. Exprimă grija Bisericii de a promova corectitudinea, transparenţa, legalitatea în administrarea bunurilor instituţionale.

Nu este vorba de secrete neapărat, dar e vorba de informaţii pe care orice instituţie le gestionează în sensul acesta”.

sursa: hotnews.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Concert de muzică lăutărească, în Cetatea Alba Carolina. Intrarea este liberă

Publicat

Astăzi, de la ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina va fi concert de muzică lăutărească. Vor cânta Panseluța Feraru, Mioara Lincan, Neluță Neagu, Constantin Fulgerică, Marian Alexandru, Mieluță Bibescu, Marius Gore și Taraful „Frații Cazanoi”. Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, vineri, 13 decembrie, începând cu ora 18.00, concertul „Lăutari de ieri și de […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul aprobă majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020. Cât vor primi cei cu studii superioare

Publicat

bani

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat cu 7,2%, începând cu 1 ianuarie 2020. Dacă în prezent acesta este de 2.080 lei, de anul viitor, va fi de 2.230 lei. Este prevăzut și prag special pentru angajații cu studii superioare. ”Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia au donat sânge pentru a salva vieți

Publicat

Militari din Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia au participat în zilele de 11 și 13 decembrie, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, la o campanie voluntară pentru donare de sânge, cu scopul de a-i ajuta pe semenii aflați în suferință. Geniștii albaiulieni au conștientizat nevoia de rezerve de sânge din spitale […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noile reglementări în domeniul ordinii publice. Ce pot și ce nu pot face polițiștii atunci când legitimează o persoană

Publicat

politisti

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, vor intra în vigoare prevederile Legii 192 din 2019 care modifică și completează unele acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. IPJ Alba aduce în atenția cetățenilor noile prevederi cu privire la legitimarea persoanei au transmis reprezenții instituției. Stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate