Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie BOR: Preoţii, obligaţi să semneze „acte de fidelitate” faţă de Biserică. Jurământ pentru personalul clerical

Publicat

patriarhia ro Biserica Ortodoxă Română a introdus o obligaţie pentru preoţi, personalul cu funcţii de conducere sau execuţie din BOR, dar şi pentru cei care administrează bunuri bisericeşti. Trebuie să semneze un Jurământ sau Act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al BOR, în ianuarie.

Cei care trebuie să semneze acest act jură în faţa lui Dumnezeu că îşi vor îndeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, nu îşi vor însuşi venituri sau avantaje necuvenite şi vor pastra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu.

Obligaţia revine întregului personal cu funcţii de conducere sau execuţie de la Patriarhia Română, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mănăstiri, asociaţii şi fundaţii bisericesti, precum şi persoanelor nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericeşti (epitropii şi consilierii parohiali şi voluntari).

Jurământ sau Act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică

În numele Sfintei Treimi,

Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , având atribuţii de (..) jur înaintea lui Dumnezeu şi a Chiriarhului meu  (..) sau a delegatului Său (..) ca, în perioada desfăşurării activităţii în responsabilitatea de  (..), voi îndeplini obligaţiile prevăzute în Decizia de numire (contractul de munca sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplină conştiinciozitate, onestitate, fidelitate şi corectitudine faţă de Biserică, nu îmi voi însuşi nimic din bunurile Bisericii, nu îmi voi însuşi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoană sau pentru altă persoană sau entitate, nu voi tăinui şi nu voi favoriza astfel de fapte de care aş lua cunoştinţă, voi păstra cu sfinţenie confidenţialitatea sarcinilor de serviciu, respectând prevederile statutare şi regulamentare bisericesti, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale organismelor eparhiale, dispozitiile autorităţii superioare bisericeşti şi legislaţia în vigoare privind administraţia bunurilor.
În caz contrar, voi suporta toate consecinţele canonice, administrative şi disciplinare bisericeşti, pe care autoritatea bisericească le va dispune„, se arată în document.

Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Banescu, spune că a mai existat “practica semnării ocazionale a unor angajamente şi jurăminte de onestitate şi fidelitate. Acum este ceva mai sistematic si generalizat. Este un act sprijinit pe două idei fundamentale: fidelitate faţă de instituţie şi onestitate în administrarea bunurilor cu care respectiva persoană intră în contact. Exprimă grija Bisericii de a promova corectitudinea, transparenţa, legalitatea în administrarea bunurilor instituţionale.

Nu este vorba de secrete neapărat, dar e vorba de informaţii pe care orice instituţie le gestionează în sensul acesta”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax