Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Decizie finală în cazul indemnizaţiilor pentru gemeni, tripleţi şi multiple

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât, luni, acordarea obligatorie a indemnizaţiei lunare destinată creşterii copilului pentru fiecare nou-născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi.

Această hotărâre a survenit în urma constatării inexistenţei unui punct de vedere unitar referitor la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul sarcinii multiple, pentru intervalul anterior apariţiei Legii 239/2009.

Conform ÎCCJ, instanţele au apreciat corect faptul că indemnizaţia pentru al doilea şi următorii copii născuţi din sarcină multiplă, anterior adoptării Legii 239/2009, este de 600 lei pentru fiecare, pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

Astfel, potrivit interpretării şi aplicării dispoziţiilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 148/2005 care are în vedere susţinerea familiei în creşterea copilului, indemnizaţia lunară pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi se acordă astfel:

– 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2006-31 decembrie 2006;
– 600 lei pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008;
– 600 lei sau, opţional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai

mult de 4.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009-17 iunie 2009.

De asemenea, acordarea unei singure indemnizaţii a fost considerată discriminatorie între copiii născuţi şi copiii adoptaţi, oricare ar fi numărul de copii rezultaţi dintr-o singură naştere. Astfel, acordarea indemnizaţiilor pentru fiecare copil în parte atrage după sine exercitarea dreptului copiilor de a beneficia de un suport şi un interes superior, acesta fiind principalul scop şi nu contribuţia de asigurări sociale adusă părinţilor.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate