Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie în instanță pentru o șpagă ”la nivel înalt” în Primăria Alba Iulia. Cui a vrut să dea mită un proiectant

Publicat

sediu primarie drona

Un proiectant care a vrut să intermedieze o șpagă între un bărbat și doi șefi din Primăria Alba Iulia, a fost condamnat. Bărbatul a fost judecat pentru trafic de influență. O decizie a fost dată de magistrații Tribunalului Alba, în data de 20 februarie 2024. 

Acesta a cerut bani de la un bărbat care avea o problemă cu o construcție, în Alba Iulia. Banii ar fi urmat să îi ofere drept mită către arhitectul șef al orașului și șeful de la disciplina în contrucție.

Bărbatul nu a fost de acord să dea șpaga și s-a dus la cei doi angajați ai primăriei. După ce le-a spus că i-au fost ceruți bani de către proiectat, toți trei au formulat un denunț.

Modul în care bărbatul a acționat este descris în motivarea instanței.

Potrivit motivării instanței, inculpatul, Răzvan I.V.T. care de profesie este proiectant i-a cerut unui client de al său sume de bani pentru a-i rezolva un dosar la primăria Alba Iulia.

Mai exact pentru a facilita intrarea în legalitate cu o construcție edificată fără respectarea autorizației de construire de către denunțător, au notat magistrații.

Șpagă pentru un proiect

I-a spus să pregătească două plicuri unul cu 2.000 de lei pentru arhitectul șef al orașului și altul cu 1500 de lei pentru șeful de la disciplina în construcții. De asemenea i-a spus că îi dea și lui 500 de euro pentru proiect.

(…) prin intermediul aplicației WhatsApp să pregătească câte un plic cu sumele de 20 milioane (2.000 RON) pentru arhitectul primăriei și respectiv 15 milioane (1.500 RON) pentru funcționarul , iar lui să îi dea suma de 500 euro avans pentru proiect.

Martorul denunțător a început să pregătească banii, a făcut rost de 1.300 lei și a luat suma de 1.000 lei de la topograful și i-a dat surorii sale suma de 2.300 lei pentru a-i ține.

După ce s-a mai gândit la această situație și a tras concluzia că nu este bine să dea șpagă, denunțătorul i-a scris un mesaj în acest sens inculpatului, renunțând la serviciile sale, au notat magistrații.

Apoi bărbatul a mers la Primăria Alba Iulia și le-a spus arhitectului șef și celui de la disciplina în construcții că i-au fost solicitați bani de către proiectat. Cei trei au luat decizia de a formula o plângere la poliție.

Ce au reținut procurorii

După ce a fost făcut un dosar penal, cazul a ajuns pe masa procurorilor Tribunalului Alba.

”S-a reţinut, în esență, faptul că, la începutul lunii iulie 2023, inculpatul a solicitat denunţătorului suma de 1.500 lei pentru a o remite şefului de birou Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia – Poliţia Locală, precum şi suma de 2.000 lei pentru a o remite arhitectului şef din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia, inculpatul lăsându-l pe denunţător să creadă că are influenţă asupra persoanelor anterior menţionate, pentru a facilita intrarea în legalitate cu o construcţie edificată fără respectarea autorizaţiei de construire de către denunţător, au transmis anchetatorii.

Ce pedeapsă a primit pentru trafic de influență

Bărbatul în cauză a fost de acord să semneze un act de recunoaștere al vinovăției. Pentru fapta sa, trafic de influență, a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea a mai fost obligat să facă 60 de ore de muncă în folosul comunității, la Biblioteca Județeană.

Decizia nu este definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    joi, 22.02.2024 at 11:06

    Părerea mea. Dacă se dădea şpaga azi totul era O.K.

  2. Nicu

    joi, 22.02.2024 at 11:36

    hehe… slab… foarte slab pe restul „investitorilor” nu ii deranjează nimeni. au norma la înghesuit blocuri printre case

  3. pilu

    joi, 22.02.2024 at 12:32

    NICU
    Poate vine VV la Primărie şi atunci să vezi trei case şi un bloc.

  4. Alexandru D

    joi, 22.02.2024 at 17:51

    Nu mai bine anunta DNA sa faca un flagrant sa prinda pe arhitectul şef ?

    voi stiti cate mite/spagii se dau pe luna ?

    oare de se cer multe acte si dureaza luni/anii sa faci ceva legal ? ca sa dai spaga sa se miste iute he he he …

    voi unde traiti ? nu trantiti in romania sa stiti ca spaga e la putere , ai bani faci ce vrei cumperi pe cine vrei , noh ciocul mic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax