Connect with us
Publicitate

POLITICA

Decizie la CCR: Sesizarea PDL-PMP privind Guvernul Ponta III a fost respinsă „ca inadmisibilă”

Publicat

Sesizarea PDL-PMP privind Guvernul Ponta 3 a fost respinsă „ca inadmisibilă” de către Curtea Constituţională. Anunţul a fost făcut de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, în urma şedinţei de sâmbătă.

Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.

Judecătorii Curţii Constituţionale au trebuit să verifice dacă modalitatea în care noul Guvern, Ponta III, a fost învestit în Parlament a respectat Constituţia, cu accent asupra programului de guvernare şi asupra efectelor înlocuirii PNL cu UDMR în Executiv.

În mod formal, PDL-PMP au contestat doar constituţionalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizată remanierea guvernamentală.

„S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi”, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.

De altfel, o sesizare adresată Curţii Constituţionale care să aibă efect juridic asupra poziţiei de premier a lui Victor Ponta, dar şi asupra Guvernului în ansamblu, ar fi putut fi realizată doar de preşedintele Traian Băsescu ori şefii camerelor Parlamentului, în cazul unui conflict juridic de natură constituţională.

Decizia Curţii Constituţionale a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a acceptat să semneze decretele pentru numirea noilor miniştri ai Guvernului Ponta III. De altfel, decretele preşedintelui au fost emise în baza hotărârii Parlamentului, publicată între timp în Monitorul Oficial.

Iniţial, şeful statului a afirmat că aşteaptă decizia Curţii pe această speţă pentru a se hotărî, în funcţie de verdict, dacă îi numeşte pe noii miniştri.

Totodată, Traian Băsescu a renunţat şi la posibilitatea de a solicita judecătorilor constituţionali soluţionarea unui conflict juridic legat de noul Cabinet Ponta, posibil conflict care însă a fost stins odată cu semnarea decretelor.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax