Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Avocată din Baroul Bota, achitată de acuzaţia de exercitare fără drept a profesiei. Trebuie să plătească amendă

Publicat

Judecată pentru exercitarea fără drept a profesiei, o avocată care face parte din Baroul condus de Pompiliu Bota a fost achitată definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia, însă trebuie să plătească amendă administrativă de 1000 de lei. Angela Ana Vass a fost dată în judecată de Baroul Alba, care viza mai mulţi avocaţi în acest sens.

Potrivit sentinţei definitive pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia în data de 11 iunie, Angela Ana Vass a fost achitată în condiţiile articolului 18 Cod Penal, respective fapta nu prezintă pericol social şi în condiţiile articolului 19 din Legea nr. 255/2013.

Acesta prevede că “atunci când, în cursul procesului, se constată că în privinta unei fapte comise anterior intrării în vigoare a Codului penal, sunt aplicabile dispoziţiile art. 18^1 din Codul penal din 1968, ca lege penală mai favorabilă, procurorul dispune clasarea, iar instanţa dispune achitarea, în condiţiile Codului de procedura penală”.

De asemenea, instanţa a dispus amendă administrativă de 1000 de lei.

Avocata a fost achitată şi de prima instanţă de judecată, iar Curtea de Apel Alba Iulia a judecat apelul promovat de către părţi.

Baroul Alba a formulat în ultimii ani plângeri penale pe numele a cinci persoane acuzate că ar fi exercitat profesia de avocat fără să fi avut drept legal în acest sens. „O preocupare importantă a Consiliului Baroului Alba a fost combaterea avocaturii clandestine. Au fost formulate plângeri penale împotriva unor indivizi înscrişi în Baroul Constituţional: Sinea Silviu Simion şi David Vasile – din Blaj; Pleşa Petru şi Chiorean Romul; Vass Angela Ana. Constatăm însă că există tendinţa unor organe de urmărire penală de a nu începe urmărirea penală sau de a scoate de sub urmărire penală aceste persoane. Totuşi, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat corect o hotărâre de condamnare definitivă a domnului Bota Pompiliu, decanul Baroului Constituţional, fapt ce va influenţa pronunţarea unor hotărâri faţă de alte persoane care practică avocatura clandestină”, se afirmă într-un raport de activitate al Baroului Alba, condus de avocatul Ioan Rus.

Angela Ana Vass a fost trimisă în judecată de procurori din Alba Iulia, în ianuarie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de „exercitare fără drept a unei profesii“. În ianuarie 2014, instanţa a dispus o soluţie de achitare. Baroul Alba şi avocata au formulat recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Fondul cauzei a fost judecat după prevederile vechiului Cod Penal, în timp ce apelul a fost soluţionat în condiţiile noului Cod.

Baroul Constituţional are, potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, aproximativ 2.300 avocaţi. Dintre persoanele împotriva cărora Baroul Alba a formulat plângere penală nu se regăseşte în listă Chiorean Romul. Pompiliu Bota, decanul Baroului Constituţional, a fost condamnat în aprilie 2012, definitiv, la Curtea de Apel Alba Iulia la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune. Avocatul nu a renunţat, însă, la demersurile sale privind recunoaşterea legală a Baroului pe care l-a înfiinţat în urmă cu mai mulţi ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax